Почетна Актуелно Jerej Predrag Samardžić, saradnik portala „Borba za veru“ – Tokom 2019. trećina budžeta Pravoslavnog Bogoslovskog Fakulteta u Libertivilu otišla u njegov džep!

Jerej Predrag Samardžić, saradnik portala „Borba za veru“ – Tokom 2019. trećina budžeta Pravoslavnog Bogoslovskog Fakulteta u Libertivilu otišla u njegov džep!

by pera

Nakon otkrića da je anti-crkveni portal “Borba za Veru” proizvodio i širijo lažne vesti u svrhu izazivanja smene trojice srpskih episkopa u SAD, postaje svakako zanimljivije da je jedan od retkih sveštenika-saradnika ovog sajta bio prof. Predrag Samardžić–dugogodisnji nastavnik i nelegalni prodekan na Bogoslovskom Fakultetu Svetog Save u Libertivilu (Ilinoj).

Prof. Samardzić je prošle godine veoma oštro napadao Vladiku Maksima u svojim tekstovima, dok je za Vladiku Irineja često širio glasine — uključujući i na nedavnom “bratskom sastanku” sveštenika Milvoškog namesništva — da je mason i agent CIA. Pretpostavićete, bez ikakvog dokaza. Ali, za posmatrače crkvenih prilika u Americi, bilo bi dobro da imaju kompletnu sliku pred sobom kako bi mogli da vide šta zapravo stoji iza ovih napada.

U decembru 2018. god., Centralni Savet SPC u Americi — nakon duže rasprave i analize pravnih i finansijskih analiza — doneo je odluku da uskrati Fakultetu Sv. Save u Libertivilu pristup „Fondu Nikolic“ zbog nenamenskog trošenja novca. I tada prof. Samardžić uskače u akciju, ne da bi se utvrdilo da li je zaista ovaj fond zloupotrebljen—nego da se izvojuje intervencija Sinoda kako bi se sredstva iz Fonda ponovo dala na raspolaganje najenigmatičnijoj ustanovi SPC u Americi—Fakultetu u Libertivilu.

U tome je, naravno, imao i svoj debeli interes. Samo u 2019. god., na ime plate, zdravstvenog osiguranja i prinadležnosti, prof. Samardzić je iskeširao sumu od $89,004 — što je ukupno jedna trećina budžeta fakulteta za plate profesora i predavača. Preostali deo budžeta od $188,000 se deli na ukupno šesnaest (16) predavača i pomoćnih lica! Pored toga, skoro dvostruke više se potrošilo na platu i dažbine tog jednog profesora nego što je zbirno potrošeno za ishranu studenata fakulteta u toku cele jedne akademske godine!

Treba znati da takav status ne uživa nijedan profesor fakuleta u Libertivilu. Jerej Samaržić ima i parohiju i punu platu u skoli. Interesantno je da ovom „biblijskom teologu“ (predaje Stari Zavet) ne smeta ova vrsta diskriminacije u odnosu na kolege. Bitno je da je džep pun, a biblistika može u fijoku. Nijedan rad na biblijske teme nije objavio otkako je doktorirao. Umesto toga, piše politikantske osvrte na društvene probleme – ali ne u Americi, gde živi, nego u Srbiji, gde nije bio 20 godina.

Inače, prof. Samaržić je poznat po tome što nije redovno završio teološki fakultet – pošto je prevario dabrobosanskog mitropolita Vladislava i dobio pasoš, zbrisao je u Francusku gde je proveo dosta vremena na Institutu Sv. Sergija, ne stekavši nikakvu diplomu. Pokušavao je preko veze da mu u Beogradu priznaju neke kurseve, pa su mu se smilovali. Zaposlio se u Libertivilu „na lepe oči“. Doktorirao je u Foči – a ne u USA, gde je najjača biblistika – tako što mu je mentor papazjaniju od teksta doveo u nekakav red. Opšte je poznata činjenica da ovaj „profesor“ ne ume da napiše prostoproširenu rečenicu na srpskom jeziku. O tome svedoče njegovi napisi na
internetu. Nikada nije napisao nijedan naučni rad, ali mu je veće fakulteta – zahvaljujući vezama sa sadašnjim dekanom – poklonilo naučna zvanja, i uz to debelu platu. Tamo to tako ide.

Samardžić je imao smetnje za stupanje u sveštenstvo, ali su mu nadležni episkopi progledali kroz prste, jer je kukao kako nema od čega da živi. Sudbina je tako htela da je im je prof. Samardžić uzvratio baš nekako „biblijski“: blateći ih na pljuvačkim sajtovima, a la „Borba za veru“.

Alal (ne)vera profo!