Почетна Актуелно Поп Јован Марјанац – првокласни лопов ухваћен у крађи

Поп Јован Марјанац – првокласни лопов ухваћен у крађи

by pera

Септембра месеца 2019. године у у цркви Сабора свих српских светитеља у Мисисаги (код Торонта), ухваћен је у крађи црквеног новца свештеник Јован Марјанац. Тај чин у највећој српској заједници у Канади су забележиле камере. Први човек канадске епархије, десна рука владике Митрофана, човек који прима две плате, и најгојазнији поп у Српској цркви – није могао да се сакрије, јер снимак све говори. Вест о овој краћи појавила се почетком септембра 2019. године. Како би пажњу од себе скренуо на друге, поп-лопов Марјанац је успео да медијски потпири иначе већ започету кампању против тројице српских епископа у Сједињеним Америчким Државама. Успео је да се на неколико месеци заборави на његов случај заборави јер, ето, требало се борити против наводне издаје Српске Цркве у САД.

Тако је са својим владиком Митрофаном дрско и безобзирно представницима Централног савета држао придике о моралу и канонском поретку. Ипак, у лажи су кратке ноге. Сада, када се показало да су све оптужбе на рачун тројице епископа у САД пале у воду, открило се ко су њихови клеветници. Међу већ доказаним преварантима и расколницима (С. Каргановић, Милош Миленковић, поп Саша Петровић, проф. Самарџић и др.), истакнуто место заузима и Јован Марјанац. Пре него што више кажемо о њему, погледајмо шта тачно показује снимак крађе. Снимак који је сачињен скривеном камером у Цркви Свих Српских Светитеља у Мисисаги у Канадској Епархији, направљен је после консултација са адвокатима и по свим законима провинције Онтарија и државе Канаде.

Скривена камера снима Јована Марјанца док краде црквени новац и недолично се понаша у храму. Оригинални снимак и сва пратећа документација су сачувани. Канадски верници се у шоку питају како епископ Митрофан може да толерише не само овакво понашање него и да даље држи о. Јована Марјанца као свог секретара?

Да ли овакав каквим се показао Јован Марјанац заслужује да и даље буде свештеник Српске Православне Цркве? Показало се да епископ Митрофан поступа у стилу: ”црква гори а баба се чешља”. Или владики Митрофану одговара човек који му помаже у његовом обрачуну са тројицом епископа у Америци? Десна рука владике Митрофана је Един Бернард Јован Марјанац. Мењао је име три пута. Православној вери га је привео интерес, а крстио га је протојереј Василије Томић. Прота Томић га је, као амбициозног и крупног, брзо поставио за тутора у својој цркви на Риверу. Међутим, пошто је открио да овај има лепљиве прсте, протерао га је одатле. Јован (Един) је тада у очају приступио расколничкој парохији на Делаверу и ту добио покровитеље који су га заволели и школовали, па је постао магистар теологије Московске духовне академије.

Епископ Георгије га је 23. новембра 2013. године рукоположио у чин јереја па је Јован назначен за службу у Садберију, у обновљеној парохији на источном пределу провинције Онтарио. Откако је на трон канадске епархије 2016. године дошао владика Митрофан, тада је са својим посилним Едином Марјанцем – како тачно гласи име Јована – кренуо у пројекат бизниса са свећама. Основали су мини-фабрику у кругу манастира и довели синовца владике Митрофана, ђакона Радована Кодића, да буде управитељ ових добара. Мало по заслугама око бизниса, а више због родбинске везе са владиком који га је довео, убрзо је постао јереј. Живео је у манастирском конаку са својом супругом, иако је владика поред њих довео у манастир неког монаха и монахињу.

Јован Марјанац вешто манипулише владиком Митрофаном и води све главне послове у канадској епархији. Са лакоћом врши премештаје свештеника по својој вољи, прети онима који показују отпор, а поред епископа традиционалисте Марјанац без мантије икаквог свештеног обележја седи у канцеларији Епархије. Као и сви похлепници, и сви среброљубци, није се задовољио секретарском позицијом и платом. Пошто добро зна слабости свога епископа, који озбиљно болује од Паркинсонове болести, Јован је себи издејствовао намештење за старешину највећег храма у Епархији у Мисисаги, остајући и даље секретар Епархије канадске. И даље контролише сва збивања у Епархији, и наравно, води рачуна о болесном владики Митрофану. Крајем децембра 2017. године у време Божићног Поста Владика Георгије, који је канонски удаљен са трона Канадске Епархије, прима писмо од адвоката у којем се тражи да он, владика Георгије, пренесе власништво на новорегистровану компанију под називом 2611775 Ontario Inc и то у року од само неколико дана.

Прегледом регистра компанија брзо је утврђено да је оснивач и једини власник ове новорегистроване компаније нико други него Јован Марјанац, секретар владике Митрофана. Наводно, Владика Митрофан о свему овоме није имао појма. Јован Марјанац остаје његов секретар примајући две плате. Ни покушај крађе епархијске куће (у којој борави владика Георгије), нити најновија крађа црквеног новца и недолично понашање у олтару, нису били довољни разлози за санкционисање Јована Марјанца. И даље је свештеник, и даље је секретар Канадске Епархије и десна рука епископа.

То је човек који је из Канаде највише потпиривао ватру око наводних проблема у СПЦ у САД. И тај човек долази у Клирвотер на Флориду да прати свога архијереја. Како ће смети да погледа у очи своју сабраћу свештенике? Да ли ће и овог пута покушати да држи моралне лекције присутним делегатима или ће се сакрити у мишију рупу од јавно документоване крађе храмовног новца?