Почетна Актуелно “Srpska vlast je pokvarena i sprema predaju Kosova”

“Srpska vlast je pokvarena i sprema predaju Kosova”

by pera

Poznati ruski ekspert za Balkan blizak Kremlju i Vladimiru Putinu, Viktor Kolbanovski, u autorskom tekstu objavljenom na sajtu ruske državne novinske agencije Regnum upozorio je da bi bilo kakvo rešenje kosovskog problema u kom bi Sjedinjene Američke Države imale ključnu ulogu imalo nesagledive negativne posledice po rusko-srpske odnose.

Prema njegovim rečima, priznanje Kosova u bilo kom obliku za prvi rezultat imalo bi ubrzani prijem Srbije, a zatim i Bosne i Hercegovine u NATO.

Hašim Tači i Aleksandar Vučić, Foto: Profemedia.rsHašim Tači i Aleksandar Vučić, Foto: Profemedia.rs

– Međutim, znatno negativnija posledica bila bi moralna i politička šteta koja bi se ogledala u gubitku istorijskog poverenja srpskog naroda prema Rusiji – piše Kolbanovski i dodaje: – To bi dovelo do nepopravljivog pogoršanja odnosa između Srbije i Rusije i gubitka geopolitičkog uticaja Rusije na Balkanu.

Kolbanovski definiše tri koraka koja bi Moskva morala da preduzme kako bi sprečila ovakav scenario. Najpre, piše ruski ekspert, “ruski političari bi morali da otpočnu aktivnu saradnju sa srpskom opozicijom jer bi tako rešili dva ključna zadatka – povećali simpatije prema Rusiji u redovima srpskog naroda i preduzela efektivne mere u cilju blokiranja predaje Kosova”.

VIktor Kolbanovski, Foto: Privatna arhivaVIktor Kolbanovski, Foto: Privatna arhiva

Drugi korak, po mišljenju Kolbanovskog, koji u ovom tekstu vlast Aleksandra Vučića definiše kao “autoritarnu”, treba da bude “demontiranje monopola političkog uticaja Vučića na rusko državno rukovodstvo”.

Prema rečima Kolbanovskog, u nekoliko manjih ruskih medija se već vodi aktivna kampanja demonizacije srpske opozicije i popularizacije ideje “razgraničenja” Kosova.

– U tome se pokazuje pokvarenost srpske vlasti i time dokazuju njeni planovi za predaju Kosova – piše Kolbanovski.

Konačno i najvažnije, Kolbanovski piše da Rusija mora da spreči kršenje odredbi Rezolucije 1244 i sklapanje bilo kakvih ishitrenih i ubrzanih dogovora. Kolbanovski se poziva i na loše iskustvo Rusije u saradnji sa Milom Đukanovićem, koji je, po njegovim rečima, koristio simpatije građana Crne Gore prema Rusiji kako bi opstao na vlasti, a vremenom uveo Crnu Goru u NATO.

Gubitak istorijskog poverenja srpskog naroda prema Rusiji bi dovelo do nepopravljivog pogoršanja odnosa između Srbije i Rusije i gubitka geopolitičkog uticaja Rusije na Balkanu – rekao je Kolbanovski

– Iskustvo koje je Rusija prikupila u tom slučaju mora biti od koristi za dalje korake u odnosima sa Srbijom – zaključio je ruski ekspert.