Почетна Актуелно Ide li Šapić u koaliciju sa lažnim Romima?

Ide li Šapić u koaliciju sa lažnim Romima?

by pera

Izborna lista Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju je predata kao lista koalicije Srpskog patriotskog saveza na čijem je čelu Aleksandar Šapić i Romske demokratske stranke koja ima sedište u Novom Sadu i na čijem je čelu Dušan Bokan. I sve druge lokalne izborne liste po Srbiji su po istom kriterijumu podnete i svaka je koalicija SPAS-a i RDS.

Ilustracija, Foto: Direktno.rsIlustracija, Foto: Direktno.rs

Predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić za Direktno.rs je prokomentarisao ove navode.

– Naša koalicija sa Romskom demokratskom strankom? Ja sam već predao listu za izbore, na toj listi se ne nalazi ta stranka, nismo u koaliciji sa njima – kratko je odgovorio Šapić za Direktno.rs.

Aleksandar Šapić, Foto: Beta/Miloš MiškovAleksandar Šapić, Foto: Beta/Miloš Miškov

Dušan Bokan je, poput Šapića, izjavio:

– Ne. To nije tačno. Ne izlazimo na izbore sa Šapićem – istakao je.

Na izbornoj listi Na izbornoj listi “Aleksandar Šapić – pobeda za Niš” nalazi se i članica Romske demokratske stranke FOTO: Printscreen

Ono što je pak vrlo zanimljivo je to što je Romska demokratska stranka poznata po tome što je na izborima 2012. u Novom Sadu kupila preko 10.000 glasova, a o čemu je vođen i sudski spor u kojem je kupovina glasova i dokazana.

Foto: Privatna arhivaFoto: Privatna arhiva

Tada je na čelu RDS bio Bela Кurina, a predsednik Vrhovnog saveta te stranke i prvooptuženi za kupovinu glasova bio je Tomislav Bokan. Dokazanom kupovinom glasova ova lažna romska stranka je osvojila šest odborničkih mandata, među kojima su tri bila iz porodice Bokan i to Tomislav Bokan, njegov rođeni brat Dušan Bokan i njegova supruga Aleksandra Bokan.

Bela Kurina, Printscreen/YoutubeBela Kurina, Printscreen/Youtube

Posle toga RDS ulazi u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom i Bela Кurina postaje član gradskog veća u Novom Sadu, a na čelo Romske demokrstaske stranke dolazi Dušan Bokan (koji je sada sa Šapićem potpisao koaliciju) dok Tomislav Bokan osniva političku stranku Dinara, Drina, Dunav koja na ovim izborima podržava Aleksandra Vučića.

Foto: Privatna arhivaFoto: Privatna arhiva

Što se Romske demokratske stranke tiče, takođe je poznato da ta stranka nije imala nijednog Roma 2012. godine, što je prokomentarisao Tomislav Bokan, istakavši da ih je oduvek bilo i da ih ima i sada.

– Apsolutno je netačno da u Romskoj demokratskoj stranci 2012. godine nije bilo Roma. Ja sam se 2010. godine odazvao pozivu predsednika Romske demokratske stranke Bele Kurine. Priključio sam se Stranci u želji da ukažem na težak život i bedu svih članova društva, bez obzira na rasnu, versku i nacionalnu pripadnost. Moja želja je bila da se kroz institucije sistema ukaže na probleme i potrebe romske nacionalne zajednice. I tako je narod na izborima 2012. godine prepoznao zajedničko zalaganje i Bele Kurine i ostalih pripadnika romske nacionalne zajednice – rekao je Bokan za Direktno.rs.

Ono što će posebno biti zanimljivo je to ko će se naći na Šapićevim izbornim listama za Novi Sad i AP Vojvodinu jer je poznato da porodica Bokan upravo ima aspiracije ka ovim nivoima vlasti.

Direktno