Почетна Актуелно Rada Trajković: Kosovo je predao tandem Vučić-Dačić

Rada Trajković: Kosovo je predao tandem Vučić-Dačić

by pera

Kumanovski sporazum, koji je potpisan pre 21 godinu rezultirao je slavljem širom Srbije zbog neinformisanja građana koje je došlo od tadašnjeg ministra informisanja koji je napravio kampanju “veliki pobednik” i gde je narod Srbije igrao, radovao se, a na žalost teror, ubistva i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije je postalo realnost – rekla je za Jugpress.com Rada Trajković.

Srpska političarka sa Kosova je dodala da “na žalost, i 21 godinu kasnije, ta realnost se nastavlja u različitim fazama i po različitoj snazi, jer u početku smo, posebno u prva tri meseca nakon potpisivanja imali ubijanje i nestanak preko 200 Srba i pripadnika ostalih zajednica”.

Ivica Dačić FOTO: BetaIvica Dačić FOTO: Beta

– To su bile nade a danas, u ovom trenutku, Kosovo je užasno udaljeno od Srbije, ono je Briselskim sporazumom dobilo potpunu unutrašnju nezavisnost, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast predao je tandem Vučić – Dačić. To je realnost i to je put od pobednika, kako su se promovisali, do sadašnjeg trenutka kada nam isti ljudi govore da bar nešto sačuvamo od Kosova.

Na pitanje šta se dešava sa jezerom Gazivode i da se stiče utisak da se, zahvaljujući koroni, tu nešto dešavalo ali da javnost nije obaveštena, Trajković je rekla da je “to već odavno potpisano”.

Vučić i TačiVučić i Tači

– Kao što i članstvo Kosova u evropskoj energetskoj mreži i povezivanje sa energetskom mrežom Albanije je nešto što je dogovarano i što je bio nacionalni projekat Nemačke. To je prihvatio Vučić da se realizuje u vreme kada je korona uveliko vladala i kada je Albin Kurti bio u Prištini. Vučić je ranije prihvatio zahtev Merkelove da se zvanične administrativne linije ili te granice pretvore u integranisane granice, što znači pre svega prihvatanje kao državne granice Kosova, i on je prihvatio, u stvari, dogovor sa Kurtijem o reciprocitetu. Sada nove okolnosti diktiraju novu priču u svemu tome i u tim dogovorima razgovor se vodio i o Gazivodama. Ako predate zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, onda je normalno i da vlast nad Gazivodama i odluke o Gazivodama se donose u Prištini, makar za onaj deo koji se nalazi na teritoriji KiM. O tome se, normalno, ćuti, ali Srbi to osećaju.

Rada Trajković, FOTO: BetaRada Trajković, FOTO: Beta

Trajković na pitanje kako ocenjuje to što na Kosovu nisu raspisani srpski izbori 21. juna i da niko javno ne reaguje zbog toga, ili su te reakcije neprimetne ona kaže da “niko ne reaguje niti sme da reaguje”.

– Na Kosovu ne sme posebno da se reaguje, jer u trenutku ako lajkujete nekoga koga doživljavate kao čoveka koji govori ono što treba da se kaže, izgubite posao, izgubi vam dete posao, izgubite egzistenciju, izgubite sve…. Sada je, za izbore, izašao spot SNS mape bez dece sa Kosova i Metohije a među prvim žrtvama, nakon Kumanovskog sporazuma, bilo je nekoliko dece, kao što je u selu Cernica dečak, sa svojim ocem, ubijen – poručila je Trajković.