Почетна Актуелно PONAVLJA SE VIDOVDAN – Dan pred praznik Vucic izdaje Kosovo!

PONAVLJA SE VIDOVDAN – Dan pred praznik Vucic izdaje Kosovo!

by pera

Odmah posle izbora sledi brzo formiranje Vlade i potpisivanje nezavisnosti Kosova, a potom i odlazak na kanabe kod Donalda Trampa, to je u prevodu poruka specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela, koji je objavio da će Beograd i Priština 27. juna pregovarati u Beloj kući.

Bliži li se rasplet kosovskog pitanja? I potpis! Svega šest dana posle Vučićevih izbora Beograd i Priština pozvani su u Vašington kod Trampa da se konačno reši pitanje Kosova i Metohije. To znači da će Vučić morati odmah da formira Vladu, kako bi na vreme potpisao nezavisnost južne srpske pokrajine?

Rada Trajkovic@trajkovic_rada

Sastanak Vučić-Tači zakazan je za 27 jun u Beloj kući gde će na stolu biti dve opcije: potpis na netransparentni dogovor koji će sigurno destabilizovati region ili status quo

Ako do sada niste imali razloga za bojkot izbora sada ga imate:

Oduzmite legitimitet Aleksandru Vučiću. https://twitter.com/richardgrenell/status/1272566747183280129 

Richard Grenell

@RichardGrenell

If either side is unsatisfied with the June 27 discussions then they will go back to the status quo after they leave Washington.
As we have consistently said, we must first make progress on growing the economies. This is the focus. I look forward to these discussions. (2/2) https://twitter.com/richardgrenell/status/1272566059657117697 

64 људи прича(ју) о овоме

Inače, odlazak za Vašington i dijalog Beograda i Prišine bio je planiran za kraj jula, međutim Aleksandar Vučić je izašao sa pričom o referendumu i 27. jun je bio odgovor na njegovu ideju.

Uz poruku “Sjajne vesti” (Great news) Grenel je, na Tviteru dodao, “kako bismo se 27. juna sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, radi razgovora o dijalogu”, prenosi RSE.

Richard Grenell

@RichardGrenell

Great news! I have received the commitment from the governments of Kosovo and Serbia to temporarily pause the derecognition campaign and the seeking of international memberships in order to meet in Washington, DC at the White House on June 27 for Dialogue discussions. (1/2)

3.694 људи прича(ју) о овоме

Sastanku u Beloj kući sa kosovske strane će prisustvovati predsednik Hašim Tači i premijer Avdulah Hoti.

Tači je putem Tvitera pozdravio poziv za obnovu dijaloga “pod rukovodstvom predsednika Donalda Trampa i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela”.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači FOTO: Printscreen/YouTubeAleksandar Vučić i Hašim Tači FOTO: Printscreen/YouTube

Diplomatski izvori u Briselu rekli su novinarima početkom juna da je Srbija pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, preneo je reporter Radija Slobodna Evropa (RSE). Kako je rečeno, beogradske vlasti su dale pristanak kako bi “doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”.

– Kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, strane u Beogradu su se složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom – potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Ričard Grenel Foto: Beta-APRičard Grenel Foto: Beta-AP

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, “iritantno pitanje”.

– Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo – navodi ovaj sagovornik.

Direktno