Почетна Колумна ШТА СРБИ ВИДЕ НА ВИДОВДАН – Зашто Вучићу смета косовски завет?

ШТА СРБИ ВИДЕ НА ВИДОВДАН – Зашто Вучићу смета косовски завет?

by pera

Данас је Видовдан.
Црквени празник који је за сваког Србина од посебног значаја јер се на тај дан 1389. године одиграла чувена “битка на Косову” између Срба и Турака, а у којој су погинули и турски цар Мурат и српски кнез Лазар који је од стране Српске православне цркве канонизован у светитеља.
Стотинама година касније овај догађај се препричава међу Србима, а са колена на колено се преноси “косовски завет” који смо наследили од наших предака.
Тај завет лежи у реченици “земаљско је за малена царство, а Небеско увек и до века” коју је изрекао Свети Кнез Лазар пред косовску битку када су му рекли да је турска војска вишеструко јача и бројнија од српске.
Свети кнез се супротставио вишеструко бројнијој турској војсци и повео српске витезове у одбрану отачаства и православне вере, положивши живот за небеске идеале и оставио нам завет да бранимо своју отаџбину и православну веру без обзира ко нам је непријатељ и колико је пута јачи од нас.
Косовску битку обележава и херојство витеза Милоша Обилића који је убио турског цара Мурата, али се и памти издаја српског великаша Вука Бранковића који се повукао из битке када је видео да ће Срби изгубити бој.

У историји и народном предању остао је упамћен као издајник и као крајње негативна личност.

До данашњег дана мало шта се променило у српској историји и захваљујући нашим светим прецима нама је дато да сасвим јасно можемо да разлучимо херојство од кукавичлука и мудрост од издаје.
Данашњи Срби живе у времену када Александар Вучић председник Србије позива Србе да се одрекну “косовског завета” напомињући да ми као народ коначно морамо да престанемо да славимо наше поразе и да су нас управо ти митови довели у ситуацију у којој се налазимо.

Александар Вучић жели да убеди Србе да наша победа није у жртви коју су Свети Кнез Лазар и Милош Обилић дали зарад Бога, одбране отаџбине и народа и да њихова победа није у томе што су својом жртвом заслужили Царство Небеско.
Он нас учи нечему што је до сада незабележено у српском народу и што нису покушавали да ураде ни наши највећи непријатељи.
Александар Вучић покушава да убеди српски народ како требамо да постанемо издајници и да се одрекнемо не само дела територије на којем је настала Србија, већ да се одрекнемо својих заветних идеја, убеђења и ставова.
Од самог доласка на власт председник Србије је радио на издаји Косова и Метохије и покушајима да изврши преумљење сопственог народа, при чему се непрекидно позивао на протестантизам као верски и културни модел којем би Срби требало да се окрену.
Сам почетак његове владавине обележило је потписивање “Бриселског споразума”, што је био увод у завршни чин издаје Косова и Метохије.
Потписивањем овог споразума Вучићева Влада укинула је институције државе Србије које на Косову и Метохији  постоје још од 1912. године.
То се пре свега огледа у судству и полицији које је Вучић предао под јурисдикцију лажне државе Косово, а затим је између Србије и Косова успоставио класичну државну границу са свим елементима царинских дажбина.

Вучићева Влада се сложила и да самопроглашеној републици да посебан позивни телефонски број, а затим и омогућује присуство Косова на Олимпијским играма, као и улазак у бројне међународне спортске институције.

Отпор Срба на северу Косова који су се трудили да по сваку цену сачувају своју државотворност нису сломили Албанци, већ српске службе безбедности у сарадњи са криминалним структурама.

Путем претњи и уцена српски народ је натеран да излази на изборе које је организовала лажна држава Косово, а све по благослову Александра Вучића који је сопствени народ на силу угуравао у систем државе која почива на криминалу и тероризму.
Оно што је посебно битно то је да су акције које су спроведене од стране српских служби безбедности које су ушле на територију Косова и Метохије како би се обрачунали са непослушним Србима биле дозвољене и логистички потпомогнуте од стране албанских политичара и косовских служби безбедности.

Александар Вучић је сигурне партнере нашао Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају ратним командантима терористичке ОВК – Ослободилачке војске Косова, а који су од стране запада постављени на места председника и премијера Косова.
Све политичке активности око признавања независности Косова се брижљиво планирају и раде у договору између Београда и Приштине, а интереси у сарадњи између Вучића и албанских квази-политичара досежу и до света бизниса и криминала.
Из тог разлога Вучћ је на територији Косова оформио такозвану “Српску листу” која учествује на свим изборима лажне државе Косово и подржава ратне злочинце Тачија и Харадинаја приликом формирања сваке власти.

Српски народ на Косову и Метохији се уцењује и приморава да гласа за ову листу, а са свим политичким противницима “Српске листе” се брутално обрачунава.

Пали им се имовина, бацају се бомбе на куће, уцењује се и прети.

Оливер Ивановић српски политичар са Косова и Метохије који је био председник Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда” убијен је испред седишта своје политичке партије, а његове убице до данашњег дана нису пронађене.
Александар Вучић је преко режимских медија и таблоида водио бруталну медијску акцију против Оливера Ивановића, док је Вучићева Српска листа у свом саопштењу навела да је она једина која има подршку власти из Београда, називајући подршку опозиционе Демократске странке Оливеру Ивановићу „антисрпском коалицијом” која ради на слабљењу јединства Срба на Косову и Метохији, са мотивом мржње према председнику Србије Александру Вучићу, СНС-у и Српској листи.
Оливеру Ивановићу је такође запаљен аутомобил од стране криминалних структура које подржавају “Српску листу”, а на режимској „РТВ Пинк” емитован је рекламни спот у којем се наводи да је Ивановић „петнаест дана плакао за својим аутомобилом, да је непоштен човек који је издао поверење Београда и да има подршку Приштине”.
Недуго након оваквог медијског линча Оливер Ивановић је и убијен.

Међу својим последњим медијским наступима Оливер Ивановић је изјавио да се Срби на Косову и Метохији више плаше криминалних структура које подржавају “Српску листу”  него Албанаца, при чему је навео низ имена из света криминала, а које су блиске властима из Београда.
Такође је рекао, да након свега што су му урадили остало је само да га убију.
На несрећу и то се убрзо догодило. Напомињем да Београд није учинио ништа како би се његове убице пронашле, а људи из света криминала на које је Оливер Ивановић мислио када се обраћао јавности постале су високи функционери “Српске листе”.
У исто време издају и продају сопственог народа Александар Вучић представља као врхунски чин патриотизма, а који у јавности објашњава да он жели да реши питање Косова зарад наше будућности и будућности наше деце “како не би поново гинули зарад наших митова”.
Вучић је лажну државу “Косово” довео на корак до апсолутног признавања , а последњи корак би требао да буде пристајање Србије да она уђе у Уједињене нације.
Дан уочи Видовдана 27. јуна у посредству Ричарда Гренела, америчког изасланика за преговоре Београда и Приштине, Александар Вучић је био позван у Вашингтон на састанак на којем су требали да буду и косовски премијер Авдулах Хоти као и председник лажне државе “Косова” Хашим Тачи.
Тема састанка је наравно било Косово и већ се у појединим медијима помпезно најављивало да се ближи решење и да ће ускоро доћи до договора између Београда и Приштине, односно да ће Србија признати независност Косова.
Вучић се као и месецима у назад обраћао српској јавности да он “неће дати Косово, а да за узврат не добије ништа”, чиме је јасно ставио до знања да је Косово за њега предмет трговине и да је једино питање колику цену ће извући за њега.
У исто време Ричард Гренел је најавио да је оно што он ради као посредник између Србије и Косова, то је да се први део преговора концентрише на економске односе и да се креира “мини Шенжен зона”.
“Сматрамо да је то веома добра идеја, да креирамо нова радна места у региону, и да покушамо да спојимо стране економски, трговински.
Издаја Косова требала је да буде упакована у обману да се ради о унапређењу живота и Срба и Албанаца, отварању радних места, док је за Вучића посебно била интересантна трговина бројним ресурсима који се налазе на Косову.
Међутим до поменутог састанка није дошло.
Брисел је у више наврата слао јасне и недвосмислене поруке да се без ЕУ не може донети коначан статус Косова, међутим на те апеле се није освртала ни једна страна укључена у преговоре, као и организатори из Вашингтона. Одговор Брисела на ћутање је био бруталан.
На само пар дана пре почетка преговора, Специјално тужилаштво у Хагу обавестило је јавност да је подигло оптужницу за ратне злочине против Хашима Тачија и још 10 људи са Косова.
Настала је пометња на свим странама.
Најпре је долазак у Вашингтон отказао косовски председник Хашим Тачи, а убрзо и премијер Авдулах Хоти који је свој недолазак оправдао новонасталим околностима.
У Београду је завладао мук.
Александар Вучић који се управо припремао за завршни чин издаје и предају Косова и Метохије ратним злочинцима и шефовима криминала, добио је неочекивани ударац од оних до које се у јуче клео и захваљивао као највећим пријатељима.
Немачка није хтела да ћути нити да дозволи да Америка без ње решава питања прекрајања граница на територији Европе.
Преговори су одложени до даљнег, а Ричард Гренел је најавио да ће одредити нови датум за преговоре.
У српској јавности започела је читава кампања од стране режимских таблоида, аналитичара, коалиционих партнера, кроз коју се даје пуна подршка Александру Вучићу и Хашиму Тачију како би се решио статус Косова и признала независност, али није изостала ни критика Вучићевог покушаја издаје од лидера српске опозиције.

Српски политичар Млађан Ђорђевић приликом госотвања на телевизији Н1 осудио је Александра Вучића и његове активности и преговоре са људима који су од стране Републике Србије осуђени као терористи и за којима је расписана потерница. Он је јавно прозвао Александра Вучића да ради против Устава Републике Србије и да је са ратним злочинцем потписао “Бриселски споразум” у којем Србија нија добила ништа, а затим је затражио његово поништење и поштовање резолуције 1244 и враћање Србије у иниституције на Косову и Метохији.

У истој емисији на телевизији Н1, Јелена Милић директорка невладине организације ЦЕАС – Центар за евроатлантске студије, која је позната као НАТО лобиста и особа која је правила спискове про-руских политичких партија и организација, као и појединаца блиских Русији и која је своје извештаје достављала конгресменима у УСА, дала је пуну подршку Александру Вучићу у преговорима, а преговоре са албанским терористима назвала “преговорима за будућност Србије”.
Раме уз раме са НАТО лобисткињом Јеленом Милић у својим јавним иступима стао је и адвокат Горан Петронијевић који је изјавио да одлука Специјалног тужилаштва да објави оптужницу против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, пре него што је то потврдио Специјални суд, представља акт политичког притиска и манипулације, али пре свега правно-терористички чин усмерен на онемогућавање разговара који су били заказани у Вашингтону, чиме је отворено дао подршку Александру Вучићу у акцији издаје Косова и Метохије, али и стао у заштиту албанског терористе Хашима Тачија, од којег се ускоро очекује да поднесе оставку.
Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић, коалициони партнер Александра Вучића изашао је у јавност и у својој видовданској поруци, коју је упутио члановима и симпатизерима те странке и рекао “народ се хипнотише обманама да је Косово и данас у Србији”, а да “Русија и Кина гарантују да није како јесте и да Србија има оно што више нема”.
Коалициони партнер Александра Вучића отворено је напао Русију због подршке српском народу да очува свој суверенитет и интегртитет и ова три случаја нису једини и изоловани да људи из блиског окружења Александра Вучића воде анти-руску политику и отворено подржавају издају Косова.

И на овај Видовдан 2020. године Срби виде да је Русија отворено стала уз српски народ и о томе најбоље сведочи изјава Министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, који је након прошлонедељног састанка са Вучићем поручио да “ЕУ не сме да се изолује у решавању косовског проблема” а да ће Русија “наставити да штити интересе Србије у међународним организацијама”.
Лавров је подвукао да Русија подржава све покушаје који могу да доведу до узајамног решавања косовског проблема укључујући и разговор уз посредовање Европске уније али на основу резолуције 1244.

Након тога уследио је крах састанка у Вашингтону који је требао да представља увод у завршни чин издаје Косова.

Издаја је поново одложена, а посебно што треба да нас све охрабри је улога Русије којој дугујемо захвалност пошто нас у овим моментима штити од сопственог председника и Владе Србије који раде на штету свог народа.

Оно што нам даје наде да ће се ситуација у Србији ускоро променити на боље су и управо одржани избори на којима је више од 50 одсто грађана подржало бојкот парламентарних избора и дало подршку опозицији која је позвала на бојкот и која заузима идентичне ставове као и Русија што се тиче питања Косова и Метохије.

Косовски завет није само завет српског народа већ је то и завет и руског народа и у њему се огледа сва величанственост наше заједничке православне вере и наша братска тежња ка идеалима слободе и правде.

Видовдан је наше огледало које нам јасно показује на којој смо страни и како ћемо изгледати у вечности.

Иван Ивановић