Почетна Колумна Srbija je zarobljena zemlja urušenih institucija

Srbija je zarobljena zemlja urušenih institucija

by pera

Srbija je zarobljena zemlja urušenih institucija. Na vlasti je autokrata koji se ne libi da ponižava i ugnjetava svoj narod.

Demokratije i vladavine prava gotovo da nema, a ne postoji garancija osnovnih ljudskih prava.

U Srbiji Aleksandra Vučića ne postoji policija, tužilaštvo i  sudovi. Postoji samo vladavina jednog čoveka, njegovih kriminalnih sluga i navijačkih bandi.

U institucijama se nalazi mali broj hrabrih pojedinaca koji je spreman da primenjuje zakone Republike Srbije, a ne zakone jednog čoveka. Da su navijači jači od policije, potvrdjuje i primer bakljada tokom vanrednog stanja, koje je uvedno zbog COVID-19.

Državu potresaju svakodnevne afere, dok tužilaštvo nije postupilo po skoro ni jednoj. Od afere Jovanjica u koju je umešan brat predsednika Srbije Andrej Vučić, do afere Krušik na koju je ukazao uzbunjivač Aleksandar Obradović, u koju je umešan otac ministra policije Branko Stefanović.

Stiče se utisak da Zagorka Dolovac, drzavna tužiteljka Srbije, spava dubokim snom.  Situacija umnogome podseća na stanje pre revolucije u Francuskoj s krajem 18. veka.

Posebno u odnosu vlasti prema gradjanima za koje smatra da su joj podanici, a naručito u oblasti ljudskih prava. Francuska se revolucijom oslobodila stega monarhije tj. vladavine jednog coveka, doneta je Deklaracija o pravima čoveka i gradjanina, uspostavljenja je jednakost, monarhija je zamenjena republikom i liberalnom demokratijom. Uspostavljene su jake i nezavisne institucije.

Jedan od najvaznijih dogadjaja za ljudsku istoriju. Srbiji ne treba revolucija. Srbiji je potrebno oslobadjanje uz pomoc Francuske, Nemacke i EU. Potrebno je posredovanje zvanicne delegacije EU (kao što je to bio slučaj sa gospodinom Felipom Gonzales), izmedju vlasti I opozicije, uz aktivno učešće i rad na terenu, omugaćanje fer i slobodnih izbora, garantovanje očuvanja izborne volje gradjana, oslobadjanje gradjana od pritiska i straha, oslobadjanje medija.

U interesu Srbije su institucije kao što ih ima Francuska, koje će biti spremne da se obračunaju sa kriminalom i korupcijom u ovom delu Evrope. Nadam se da će predsednik Francuske gospodin Emanuel Makron, uložiti svoj autoritet i inegritet Francuske i pomoći Srbiji u izgradnji slobodnih i nezavisnih institucija.

Čime će još jednom potvrditi dugogodišnje srpsko-francusko prijateljstvo. Srbija nikada neće zaboraviti ono što je Francuska učinila tokom Velikog rata, prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije.

Kao ni činjenicu da je prvi ministar odbrane u Srbiji bio Francuz Ipolit Monden, čovek koji je osposobio srpsku vojsku, a  kasnije postao prvi počasni general srpske vojske. Kao ni situaciju tokom NATO agresije na Srbiju, kada je Francuska, iako se  nalazila na strani NATO pakta, sprečila rušenje mostova u Beogradu.

Piše: Petar Beljić

Autor je član GO DS