Почетна Актуелно Прекинути антируско и антисрпско дезинформативно хулиганство

Прекинути антируско и антисрпско дезинформативно хулиганство

by pera
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да би званични Београд морао хитно да реагује и прекине антируско и антисрпско дезинформативно хулиганство у низу писаних медија, али и ТВ станица са националним фреквенцијама.

Анђелковић је навео да је ових дана у неким српским медијима интензивирана црна пропаганда против Русије.

– По правилу то су средства масовног информисања блиска властима. Преко њих у смијеру Руске Федерације помахнитало одапињу отровне стријеле НАТО лобисти или макар то чине они међу њима који данас на неки начин раде и за наше владајуће структуре. Москву оптужују да стоји иза актуелних грађанских и опозиционих протеста, односно, ако у њих и није директно умијешана, да је инспиратор дјеловања, како се каже, агресивног понашања ‘десничарских проруских снага'”, истакао је Анђелковић у ауторском тексту за “Политику”.

Он је додао да они који воде кампању против Русије, њене мотиве за удар на официјелни Београд објашњавају намјером Кремља да делегитимише “покушаје Србије да под окриљем Запада постигне компромис о новом статусу Косова”.

– Надам се да нису у праву. Не у вези са Русијом, јер ту добро знам да је ријеч о лажима. Нема око тога ни трунке сумње. Москва ни на који начин није укључена у организовање протеста у Србији. Супротно су празне приче без икаквих доказа. Осим ако НАТО лобисти не желе да убиједе српску јавност да су Руси већи Срби од оних на власти код нас, односно да дјелују против њих јер мисле да воде Србију ка предаји – навео је Анђелковић.

У том случају, нагласио је он, онда они који раде за официјелни Београд, баш њега најгрубље оптужују, о чему би требало да размисле они који их данас медијски форсирају.

– Ствар је у томе што нам Запад не нуди никакав компромис око Косова. У игри су, условно речено, двије варијанте капитулација Србије. Прва би подразумијевала размјену територија између Приштине и Београда. Испало би да двоструко дајемо своје. Као, нешто бисмо добили, али то би било мизерно и уз то скупо плаћено. Друга опција није ништа боља. Не бисмо признали Косово али би оно остало у садашњим међама. Са Приштином би нормализовали односе по Ишингеровом моделу, што значи да би Косово у сваком погледу третирали као државу. Послије неког времена дошло би на ред и признање ‘цјеловитог’ Косова”, указао је Анђелковић.

Он је навео да, колико зна, а није баш необавијештен, нико са Запада не нуди било шта више и боље од наведеног.

Према његовим ријечима, од Србије, ради имагинарне, како обично кажу “ЕУ перспективе”, траже да се на овај или онај начин одрекне Косова.

Он је упитао да ли је то “компромис под окриљем Запада”, додавши да пита само реторички јер сви добро знају да је одговор – не!

– Као што је јасно да они који сада у Србији нападају Русију заправо раде не толико против ње колико против наше земље. Циљ им је да догурају Србију до понора косовске капитулације и да онда она, одвојена од руске гране за коју се држи, у њега покорно упадне. О томе би садашња власт, која им даје у медијима које несумњиво контролише толико простора за дјеловање против Русије и посредно Србије, морала озбиљно да размисли. Екстремни прозападни гласноговорници од ње су прије свега унајмљени – или ми се бар тако чини – како би амортизовали дио бирачког тијела које је анационално па некада и антинационално оријентисано. Оно није велико али је врло гласно и борбено. Стога, ради се на његовом збуњивању и ућуткивању – истакао је Анђелковић.

Он је нагласио да ангажовани НАТО лобисти, уз то, имају још једну функцију, а то је да се посредством њих Западу пошаље порука да иако “Србија има партнерске односе са Русијом, њен јавни простор није затворен и за заступнике другачијих геополитичких усмјерења”.

– Маркетиншки је и то опортуно и разумљиво. Међутим, послије тога се тачка стављена на национални прагматизам. Ту наступа зона деструкције националних интереса. И у њу се сада улази. Напросто, ствар је у томе што много више нама треба Русија него ми њој. Она је наш ослонац за одбрану Косова и Републике Српске. Гурањем Москве од себе не бисмо наудили њој, већ себи. А ако неко то ради да би добио одрешене руке за косовску капитулацију, тај гази Србију и српски народ. Не примарно Русију – констатовао је Анђелковић.

Он је изразио наду да “садашња власт нема директно везе /посредно свакако има/ са блаћењем Русије које је сада у току”.

– Није то више питање односа са Москвом, што је такође само по себи битно, већ става према себи и свом народу, што је још много горе ако је у мрачним тоновима! Зато се искрено надам, а како се каже нада умире посљедња, да се ради само о томе да су се НАТО лобисти које је власт унајмила отргли контроли. Они, вјероватно, раде како за нове послодавце тако и оне старе, па настоје да једним ударцем убију двије муве. Да протесте протумаче у интересу овдашњих власти као да су искључиво споља изазвани и сведени на рушилачку компоненту /иза које се узгред речено не зна ко стоји/, док евроатлантским моћницима обављају посао тиме што у медијском простору који им је за реализовање првог задатка дат, нападају Русију и кваре руско-српске везе – навео је Анђелковић у тексту.

Он је оцијенио да је то за званични Београд проблем и ако то не схвата, вријеме је да схвати, јер се ствара утисак да он стоји иза кампање против Русије.

– Он би морао хитно да реагује и прекине антируско и антисрпско дезинформативно хулиганство чији смо свједоци у низу писаних медија али и ТВ станица са националним фреквенцијама. Ако то не учини онда се озбиљно поставља питање да ли НАТО лобисти злоупотребљавају цијелу ситуацију или се пак стварно ради о трасирању пута за косовску капитулацију – додао је Анђелковић.

РТРС