Почетна Актуелно Zbog čega se raspao Pokret za odbranu KiM

Zbog čega se raspao Pokret za odbranu KiM

by pera

Danas je kao grom iz vedra neba kroz srpske medije odjeknulo saopštenje za javnost Marka Jaksica clana predsednistva narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” u kojem navodi da istupa iz “Pokreta za odbranu KiM”.

Šta je to što je navelo Marka Jakšića da istupi iz pokreta u kojem su brojni intelektualci poput profesora Miloša Kovića i Časlava Koprivice i koji je odlaskom članstva uništen i pre nego što je zaživeo?

Javnosti je poznato da je pre izbora profesor Ković pokušao da progura kroz svoju izjavu da Pokret za odbranu KiM poziva na lažne Vučićeve izbore.

Taj pokušaj je rezultirao da je odmah došlo do napuštanja i nesloge unutar tek formiranog pokreta.

Zbog ove izjave, ali i Kovićevog i Koprivičinog učešća u političkom savetu DSS i javne podrške Milošu Jovanoviću na izborima, iz Pokreta za odbranu KiM istupili su Aleksandar Pavić i još neki osnivači, a to je sada učinio i Marko Jakšić.

Marko Jakšić je istupio, iz Pokreta, nakon što je odbijen predlog “Otadžbine” da se podnese krivična prijava protiv Aleksandra Vučića koju je trebalo da potpiše Miloš Ković, kao predsednik Pokreta.

Ković i Koprivica, kao vodeći funkcioneri Pokreta “Otadžbina”, kada je traženo od njih odbili su da se ograde od izjave Miloša Jovanovića: da je policija bila blaga prema protestima. Navodni razlog odbijanja da se ograde od Jovanovićeve izjave je taj što su oni “tajno” napustili DSS pa ne bi da naknadno “talasaju”.

Ocigledno je da je ovom dvojcu bilo važnije da ne “talasaju” , nego da spreče odlazak ostalih osnivača i intelektualaca iz pokreta.

Postavlja se logično pitanje da li su oni svesno išli u to da se rasturi Pokret za KiM i izgubi legitimitet bez svog najpoznatijeg člana sa KiM?

Da li je novi moto odbrane Kosova postao, neka svi odu, ali mi ne podnosimo krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića ni po koju cenu?

U internim prepiskama pomenuti “intelektualci” tvrde da je Vučić počinio veleizdaju, ali u realnosti Ković i Koprivica po svaku cenu gledaju kako da do podnošenja ove prijave ne dođe.

Njihova ideja da se krivična prijava protiv Vučića treba zameniti ostala je samo na tome, dok se nije naveo ni jedan konkretan predlog kako i šta treba uraditi i kako bi trebala da izgleda krivična prijava po njihovom mišljenju.

Vućić je u desetinama svojih izjava grubo prekršio Ustav Repubike Srbije i izvršio brojna krivična dela.

Podsećam da je u septembru 2018. godine na jezeru Gazivode javno potvrdio da je neustavna i nezakonita ideja podele Kosova i Metohije isključivo njegova ideja.

Dakle, nije bilo nikakvih pravnih i političkih razloga za nepodnošenje krivične prijave protiv Aleksandra Vučića.

Kao jedini razlog za nepodnošenje koji su navodili Ković i Koprivica ostaje činjenica da će svaka krivična prijava (aktivnost) biti odbačena od strane sadašnje vlasti.

Ali to je onda trebalo i otvoreno reći narodu, a ne ćutati i praviti se slep i gluv, ako institucije države ne žele da reaguju na antiustavno delovanje predsednika Srbije.

Po toj logici ćutanja i povlačenja nameće se pitanje koja bi onda bila svrha aktivnosti Pokreta za KiM.

Po shvatanju Časlava Koprivice i Miloša Kovića najbolje bi bilo da se ništa ne radi i da se Srbi nadaju da će izdajnici Aleksandar Vučić i Nikola Selaković posle osam godina gaženja ustava i uništavanja institucija da se jednog dana promene?

Nisam teoretičar zavere, a profesore Kovića i Koprivicu smatram ozbiljnim ljudima i koje često volim da slušam i čitam njihove tekstove.

Međutim, ono što oni govore i pišu je u velikom sukobu sa onim što oni rade.

Mislim da bih većinu stvari koje su napisali ili izgovorili mogao da potpišem, dok njihvo političko delovanje mi Srbi sa KiM, nazivamo izdajom.

U čijem interesu oni rade nije mi poznato. Da li za interese Miloša Jovanovića koji vraća dugove Aleksandru Vučiću ili je razbijanje Pokreta za odbranu KiM bila akcija direktno pod palicom Aleksandra Vučića, nisam upoznat.

Jedino što znam to je da mi Srbi sa Kosova nemamo vremena niti želje da više slušamo ovakve ljude, koji jedno govore, drugo misle, a treće rade.

Vreme teče sve brže i brže, a izdaja je na korak od nas.
Valja nam misliti kako ćemo sačuvati Kosovo, a profesori će već negde naći mesto i uhlebljenje.

U njih se vise ne nadamo.

Napisao: Petar Bakić, Kosovska Mitrovica

https://slobodaonline.rs/2020/07/18/zbog-cega-se-raspao-pokret-za-odbranu-kim/