Почетна Актуелно ПОДОБНИ И НЕПОДОБНИ ЕПИСКОПИ

ПОДОБНИ И НЕПОДОБНИ ЕПИСКОПИ

by pera

Епископ бихаћко-петровачки Сергије један је од Епископа СПЦ који последњих месеци често износи своје ставове о различитим друштвено-политичким темама. С обзиром да је реч о једном од млађих Епископа СПЦ, који је прилично непознат широј јавности, његови ауторски текстови, које објављује на фејсбук страници своје Епархије углавном и остају на тој ФБ страници, али је његов последњи уредак, пун хвалоспева о председнику Србије Александру Вучићу, пренесен у свим режимским гласилима Србије. Ода Вучићу владику Сергија је квалификовала за ”Национални Дневник” телевизије Пинк, у којем је фејсбук статус посвећен Вучићу прочитан у целости, насловну страну таблоида ”АЛО”, а нису изостали ни остали таблоиди блиски актуелном режиму. Да је овај текст одушевио високопозициониране напредњаке сведочи и то што су истакнуте чланице СНС-а, Владанка Маловић и Ирена Вујовић урадак владике Сергија објавиле и на својим инстаграм налозима.

“Није на православном епископу да се бави политиком, понајмање оном партијском…” истиче у свом ауторском тексту епископ Сергије, који је пре нешто више од месец дана, према извештају РТРС-а,  ”посетио Социјалистичку партију Српске, где је са руководством партије разговарао о положају Срба у овој регији”.

“Аполитични“ Епископ Сергије у свом ауторском тексту прави осврт на недавно одржане грађанске протесте у Београду, те истиче да су ово протести ”под плаштом жеље за ред и поредак ”производили немире и анархију, а они који оптужују власт за ширење короне позивали грађане на окупљање, те да је за све то ”наравно, окривљен Вучић, како од опозиције (чији представници народном вољом нису ни ушли у парламент), тако и од свих оних који би да стану на пут напреткуСрбије, јер им, очигледно, смета што Србија данас има свега више него јуче и што помаже свом народу у региону и дијаспори”.

Ове речи, али и све остале похвале на рачун председника Вучића, заслужне су што је Сергије понео епитет ”одговорног и брижног епископа СПЦ” ,додељен му од стране режимских таблоида, но то свакако није ништа ново ако узмемо у обзир да такве привилегије режима и режимских медија има сваки епископ СПЦ који се не либи да издашно хвали актуелну власт оличену у једној личности – председнику Вучићу.

Они Епископи који нису склони да апсолутно и безусловно хвале Александра Вучића и његове страначке пулене, по правилу код тих истих таблоида пролазе ”топлог зеца”. Најчешће је то онај епископ, кога се очигледно највише плаши и сам Вучић са својим страначким колегама. Реч је о Владики Григорију, на којег актуелни режим није штедео клевете, и који је ових дана ушао у историју као први епископ СПЦ који је у таблоидима блиским режиму етикетиран као ”криминалац у мантији”; ”епископ који користи психоактивне супстанце”; ”масерати владика”, ”епископ насилни”, ”НАТО владика”… Са мало блажим клеветама и мало пригоднијом терминологијом кроз блато режимских таблоида у последње две године провучени су и епископ рашко-призренски Теодосије са игуманом Високих Дечана Савом Јањићем, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, те српски епископи у Америци: западно-амерички Максим и источноамерички Иринеј. Заједничка ствар код свих наведених Епископа СПЦ је то што су шкрти на похвалама Александра Вучића и чврсти у свом ставу да су Косово и Метохија неотуђиви део Србије.

Миливоје Шарић

Политикон