Почетна Политика Pismo čitaoca: Incitatus Kosovus

Pismo čitaoca: Incitatus Kosovus

by pera

Čuveni, po zlu, rimski car Kaligula, svog omiljenog konja je zbog mnogobrojnih trkačkih zasluga proglasio senatorom. Bizarno? Samo na prvi pogled, jer je ta plemenita životinja marljivo trčala ispred rude i osvojila mnoge nagrade, pa je red da mu se ukaže jedna takva počast, senatorska. Zamalo je Incitatus postao konzul! Nažalost, Kaligula je bio ubijen, pa nesrećni ali veoma zaslužni i bogati Incitatus ostade samo senator, ali ne i konzul.

A da je te otprilike te 40-te godine nove ere kojim slučajem neki Kolumbo prerano otkrio Novi svet, nema sumnje da bi Incitatus stigao da postane prvi konzul u tom Novom svetu.

Srećom, ova istorijska nepravda će biti ispravljena. Čuveni, po dobru, šef sa ovalne hoklice, rešio je da Novi svet dobije odgovarajućeg, ne konzula, već ambasadora. To mu dođe slično, samo malo bolje. Pa i treba da bude bolje, jer važnije od trčanja pred rudu je trčanje pred aplauzom.Davor KalajžićDavor Kalajžić

I mi konja za trku imamo, pomisli šef sa ovalne hoklice, pa odasla ferman predsedniku Vlade, pardon, mandataru za sastav Vlade, da ispravi istorijsku nepravdu i na virtualnoj sednici, virtualne Vlade, uz virtualni blagoslov poslanika i nevirtualno kršenje Ustava, Zakona o Vladi, Zakona o skupštini i Zakona o predsedniku, Incitatusa Kosovusa, zbog izuzetnih zasluga u trčanjima pred aplauz, ali i zbog galopa kroz prištinske ulice na ularu, imenuje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Kolumbovom otkriću.

I tako će Incitatus Kosovus, uz nagovor i ushićenost šefa sa ovalne hoklice, veoma zasluženo, zastupati državne interese u Novom svetu.

Istorija smatra da je Kaligula senatorom Incitatusom ponizio sve ostale rimske senatore, a zamalo je uspeo da ponizi i konzule. Može biti da će neka sledeća istorija ustanoviti da je šef sa ovalne hoklice, učinio mnogo više od toga, ponizio je državu, pozitivno pravo, građane, a sva je prilika i da se zamerio mnogobrojnim slugama i služičadi, koji se žestoko utrkuju ko će biti plemeniti Incitatus, a ko još plemenitiji Equus Asinus.

Jedini pravi dobitnik će kao i uvek biti Novi svet, koji će se diviti novoj i do sada nigde otkrivenoj umetnosti -immatura adsensu. Ostaje nam nada, da ljubazni domaćini Novog sveta, neće slučajno zameniti fasciklu sa agremanom, pa izvaditi onu u kojoj piše immature et sensless, jer to ne bi bilo u skladu sa fascinantnim aplauz sposobnostima Incitatusa Kosovusa.Vučić u VašingtonuVučić u Vašingtonu

Nema sumnje da je Kaligulin Incitatus imao taman toliko kvalifikacija i sposobnosti za obavljanje senatorskog posla koliko i naš Incitatus Kosovus za diplomatski posao. Izgleda da će ta interna trka za najpoznatijeg Incitatusa u istoriji završiti kao – mrtva trka koju će sa svojih 32 ekrana jedino posmatrati šef sa ovalne hoklice.

 Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije Specijalnog predstavnika UNMIK-a