Почетна Актуелно Predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić razgovarao je sa predsedavajućom Delegacije Evropskog parlament

Predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić razgovarao je sa predsedavajućom Delegacije Evropskog parlament

by pera

Predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić razgovarao je sa predsedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanjom Fajon o pritiscima i ometanju sindikalnog delovanja, kao i o otkazu generalnom sekretaru Predragu Jevtiću, gušenju ljudskih i sindikalnih prava.

Kako se navodi u saopštenju VSS-a, Antić je upoznao Fajon sa primerima “ometanja i sprečavanja” sindikalnog delovanja i “oblicima pritisaka” koje od administracije tehničkog ministra odbrane Aleksandra Vulina, unazad više od tri godine trpi taj sindikat.

Dodaje se da će Tanja Fajon o svemu podneti izveštaj EU institucijama i parlamentu i preduzeti sve u njenoj moći da se “pomogne (VSS-u) da zaštiti svoje predstavnike i ostvari prava garantovana Evropskim propisima i konvencijama Međunarodne organizacije rada”.

– Loša slika o stanju građanskih i radničkih prava i sloboda koju pojedini predstavnici izvršne vlasti šalju u svet, ne doprinisu napretku Srbije koja je kandidat za članstvo u EU, zajednički je zaključak sa sastanka – piše u saopštenju.

VSS je naveo da žali što je “doveden u poziciju da zaštitu svojih elementarnih sloboda i prava” traži van institucija Srbije i da se nada će novi ministar odbrane “imati razumevanja” za potrebe zaposlenih u Vojsci Srbije (VS) i sa njihovim zvaničnim predstavnicima otpočeti i voditi socijalni dijalog po standardima i normama u toj oblasti.

Sastanak koji je sazvan na inicijativu Evropske federacije sindikata javnih službi, čiji je VSS član održan je kasno sinoć, putem video konferencijske veze.

Direktno