Почетна Uncategorized Покрет Ослобођење и проф. др Душко Кузовић: ПЕТ ЧИЊЕНИЦА У ВЕЗИ РУДНИКА ЛИТИЈУМА У ПОДРИЊУ

Покрет Ослобођење и проф. др Душко Кузовић: ПЕТ ЧИЊЕНИЦА У ВЕЗИ РУДНИКА ЛИТИЈУМА У ПОДРИЊУ

by Stefan Milanovic

Поводом пројекта рудника литијума у Јадру грађани Србије остали су ускраћени за пет кључних информација:

1. Непосредно погођена површина захвата 300 квадратних километара

Постројење за експлоатацију литијума ће директно погодити површину од 300 квадратних километара, односно 28 села са подручја Лознице и Крупња, у којима живи више од 30 хиљада људи! Грађани Србије који живе у тој зони добиће екстремно загађење јаловином, буком, уништене њиве и воћњаке, водотокове и подземне воде, домове прекривене прашином из рудника. 

2. Чување опасне материје: пола милијарде тона отровног отпада

На јаловишта ће дневно бити депоновано преко 2000 метара кубних јаловине! Немогућа је одбрана земљишта и подземних вода од толике количине отпада. Спирање ветром и кишом само ће погоршати еколошку катастрофу, која ће нам остати деценијама након затварања рудника.

3. Тровање Дрине

Предвиђено је да се из Дрине свакодневно узима 1000 кубних метара, а враћа 1500 кубних метара воде. Шта сачињава разлику од 500 кубика? Чак и да је та материја која се враћа чиста, она ће високо угрозити водоток. А знамо да неће бити чиста, већ да ће садржати и елементе као што су арсен, жива, олово и киселине из руде. Доћи ће до уништења целокупног живог света у Јадру, Дрини а можда и Сави.

4. Поплаве као ризик за ширење токсина

Локација предвиђена за јаловиште је била погођена поплавама 2014. године. Како ће се спречити ново плављење јаловишта у годинама које долазе? Како ће се спречити спирање отровних материја у Јадар, Дрину, Саву и Дунав? Могућа је контаминација воде и земљишта на подручјима неколико суседних држава (БиХ, Хрватска).

5. И Београд ће бити погођен!

Поред спирања јаловине поплавом, флотација у руднику ће преко отпадних вода које се изливају у ток Дрине, или подземним водама временом пренети токсине у Саву, из које се пијаћом водом снабдевају Семберија, Срем, Шабац, Обреновац, и Београд – више од 3 милиона људи!

Извесна штета од овог пројекта ће вишеструко надмашити било какву корист коју Србија може да има

Уништена животна средина, затроване реке и оранице, опустела села и депонија јаловине деценијама на бризи грађана Србије – да ли је то добра погодба за неколико процената рудне ренте коју ће Србија добити?

Покрет Ослобођење захтева Мораторијум на овај пројекат!

Такође, покрет Ослобођење подржаваће будуће акције удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину”.

Покрет “Ослобођење”, 03.11.2020. 

Проф. др Душко Кузовић