Почетна Uncategorized Млађан Ђорђевић: Оптужница против Тачија доказ да Вучић преговара са ратним злочинцима

Млађан Ђорђевић: Оптужница против Тачија доказ да Вучић преговара са ратним злочинцима

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић казао је данас да је подизање оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија још један доказ да режим Александра Вучића осам година преговара о судбини Косова са ратним злочинцима.

“Поздрављамо одлуку међународне заједнице да најзад отпочне истраживања злочина против Срба и другог неалбанског становништва Космета, што треба да буде важан корак ка успостављању трајног мира. Нажалост, можемо само да се надамо да се неће поновити трагичне грешке Хашког трибунала, који није умео да сачува сведоке у неколико поступака попут оног против Рамуша Харадинаја”, навео је Ђорђевић у саопштењу.

Он је казао да очекује да оптужени буду и осуђени за сва злодела која су починили.

“Вучић је у договору с ратним злочинцима такозваном ‘Косову’ доделио међународни позивни број, дао му енергетску независност, пристао на формирање такозване војске ‘Косова’, успостављање међународног лета до Приштине али, најважније, Бриселским споразумом повукао све атрибуте српске државе који су до тада постојали на северу Космета, а Вашингтонским споразумом који је испреговарао с Гренелом и Тачијем нас посвађао с целим светом”, рекао је лидер Ослобођења.

Он је додао да ће прва наредна власт у Србији морати да преиспита и поништи све наведене договоре, како би обезбедила “пуно поштовање Устава Србије и Резолуције 1244”.

“Након свих година током којих лаже народ и води политику издаје кључних националних интереса, сада је јасно да Вучићева политика према Косову и Метохији губи сваки легитимитет”, закључио је Ђорђевић.

Оптужница за ратне злочине Специјалног тужилаштва потврдјена је и против косовског председника Хашима Тачија, након чега је он поднео оставку на ту функцију, саопштено је данас.

Претходно је потврдјена оптужница и против лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија.

Специјализовано тужилаштво подигло је 24. априла оптужницу у десет тачака против Хашима Тачија, Кадрија Веселија и других особа, чија имена нису објављена, за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујуц́и убиства, присилни нестанак особа, прогон и мучење.