Почетна Некатегоризовано Млађан Ђорђевић: ИНСИСТИРАЊЕМ НА ВАШИНГТОНСКОМ СПОРАЗУМУ НАНОСИ СЕ ШТЕТА СРБИЈИ

Млађан Ђорђевић: ИНСИСТИРАЊЕМ НА ВАШИНГТОНСКОМ СПОРАЗУМУ НАНОСИ СЕ ШТЕТА СРБИЈИ

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење оценио је скандалозном изјаву председника Народне скупштине Ивице Дачића да ће влада Србије „испуњавати обавезе из Вашингтонског споразума и поред промене америчке администрације“.

Ђорђевић је у писаној изјави подсетио да су обавезе из тог споразума „искључиво штетне по Србију“:

„Вучић се у Вашингтону обавезао да Косову дозволи чланство у међународним организацијама од 2021. године, да укине лобирање Србије против признања Косова, да допусти Израелу да призна Косово, да се енергетски окрене од Русије и да не набавља телекомуникациону опрему од Кине. Дакле посвађао нас је са пола света и дао је Приштини пут ка пуном признању“ рекао је Ђорђевић и додао:

„Многи еминентни правници су указивали да Вашингтонски документ уопште није споразум, већ једнострана изјава воље која није донета у прописној форми, те да њено спровођење није обавезно. Дачић и Вучић то занемарују и обавезују се на наставак издаје српских националних интереса“.

Лидер Ослобођења је изјавио и „да је јасно да се Вучић из приватне користи уплео у Трампову и Гренелову изборну кампању и да је својом непромишљеношћу само нанео штету Србији, јер се везао за губитничку страну“.

„Исти промашај је Вучић имао и на прошлим америчким изборима, када је са два милиона долара народног новца из буџета Србије подржао Хилари Клинтон која је катастрофално изгубила.“

Ђорђевић каже да „овакве брљотине доказују да Вучић, Дачић, Марко Ђурић и остали њихови саучесници очигледно нису дорасли озбиљном вођењу спољне политике“.

Ђорђевић је такође констатовао да је „у најмању руку чудно што Ивица Дачић наступа као бранилац Вашингтонског договора, јер је управо тада направљен отклон од Русије, из чега је СПС изашао као губитник, јер су у влади смањени на један ресор а сам Дачић је склоњен у парламент. Али то је нешто што ће Дачић морати да објасни свом ионако све мањем бирачком телу“, закључио је председник покрета Ослобођење.