Почетна Некатегоризовано ЦВЕТ КОЈИ РАСТЕ СТАЗАМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Наталијина рамонда је име добила по краљици, а ево због чега је изабрана за симбол Дана победе

ЦВЕТ КОЈИ РАСТЕ СТАЗАМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Наталијина рамонда је име добила по краљици, а ево због чега је изабрана за симбол Дана победе

by Stefan Milanovic

ДАН примирја у Првом светском рату обележава се сутра широм света, а као главни мотив за амблем тог празника у Србији користи се цвет Наталијина рамонда, који има вишеструку симболику и говори о нашем народу и искушењима кроз која је прошао током и после тог рата.
У питању је угрожена врста која расте на истоку Србије и планини Ниџе на највишем врху Кајмакчалана на којој је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића водила жестоке борбе током стварања предуслова за пробој Солунског фронта.

Цвет је назван по краљици Наталији Обреновић, а познат је као “цвет феникс”, јер чак и када се потпуно осуши, ако се залије, може да оживи.

Управо зато је Наталијина рамонда и изабрана за симбол обележавања тог важног датума – да указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

Осим цвета Наталијина рамонда, у амблему, који се носи на реверу, налазе се и две зелене траке, које асоцирају на ленту славне албанске споменице.

Примирје у Првом светском рату потписано је 11. новембра 1918. године између сила Антанте и Немачке, чиме је тај рат окончан.

Извор: Новости