Почетна Актуелно Млађан Ђорђевић: ВИДЕЛИ СМО KАKО СНС ЧУВА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Млађан Ђорђевић: ВИДЕЛИ СМО KАKО СНС ЧУВА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се поводом изјава министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић о пројекту ископавања литијума у лозничком крају. Ђорђевић је том приликом позвао министарку михајловић да „престане да обмањује јавност“, као и да пружи конкретне одговоре око пројекта који је забринуо не само грађане Лознице и Подриња, већ и целе Србије због, како каже, „предвиђених штетних последица по здравље људи и природе“.

„Од Зоране Михајловић смо до сада могли да чујемо само реторику о тобожњем поштовању највиших европских стандарда заштите животне средине у овом пројекту. Грађани Србије добро знају како СНС поштује животну средину, са уништењем стотина река мини-хидроелектранама и са загађеним ваздухом од кога се давимо сваки дан. Kомпанија Рио Тинто, која хоће да копа у Подрињу, позната је широм света по кршењу еколошких стандарда, због тога је протерана из више земаља“, каже лидер Ослобођења.

Он је набројао питања на које „министарка није пружила одговор”:

„Прво, колико милијарди тона јаловине ће остати Србији након завршетка ископавања?

Друго, колико кубних метара отпада дневно ће се испуштати у Јадар и даље у Дрину?

Треће, говорите о транспарентности. Зашто прошле недеље нисте дошли или послали представника на округи сто са представницима академске заједнице и грађанских удружења, а у вези овог пројекта?

Четврто, зашто компанија Рио Тинто три године одбија да се састане са грађанима лозничког краја и представницима еколошких удружења? Зашто су студије о овом пројекту службена тајна компаније?

Пето, зашто у Радној групи Владе за овај пројекат нису представници еколошких удружења, грађани лозничког краја, људи из академске заједнице?

Шесто, зашто су у Радној групи стране дипломате?

Седмо, зашто су у радној групи шеф кабинета и специјални саветник председника Републике, када председник пребацује одговорност за овај пројекат на претходне власти?“

Ђорђевић је закључио да „ми из покрета Ослобођење можда, како министарка каже, дижемо панику о овом пројекту, али та паника је итекако оправдана. Ако мислите да није, питајте становнике Бора, Смедерева, Старе планине, Зрењанина, Палића и свих оних других места у којима је ова Влада отпочела пројекте који уништавају животну средину и здравље грађана Србије“.