Почетна Актуелно ОДГОВОР нам је све време пред очима! Ево по чему је ЗЛОГЛАСНА компанија Рио Тинто добила ИМЕ (ФОТО/ВИДЕО)

ОДГОВОР нам је све време пред очима! Ево по чему је ЗЛОГЛАСНА компанија Рио Тинто добила ИМЕ (ФОТО/ВИДЕО)

by Stefan Milanovic

Активности мултинационалне компаније Рио Тинто не престају да узнемиравају српску јавност. Рударска компанија Рио Тинто 2004. године открила је у долини реке Јадар надомак Лознице јединствено лежиште новог минерала названог „Јадарит“ ( литијум-натријум-боросиликатни минерал). Међутим, у наредним годинама се планира отварање рудника јадарита у Лозничком крају. Све активности ове компаније су под велом тајне. Становници Лознице и свих околних села дигли су свој глас у жељи да сачувају своје домове. И то буквално, јер им прети исељавање са својих вековних огњишта!

Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину, Коалиција за одрживо рударство у Србији и покрет Ослобођење, као и становништво дигли су заједничким снагама свој глас како би скренули пажњу српској јавности о штетности отварања овог рудника.

Оно што је занимљиво је име компаније “Рио Тинто”. Добри познаваоци географије знају о чпему се ради, али нажалост већини људи није. Зато ћемо сада појаснити. Рио Тинто, изворно, је назив реке у Шпанији.

Рио Тинто извире у планинском ланцу Сијера Морена у Шпанији, а утиче у залив Кадиз у Атлантском океану. Рио Тинто значи “Црвена река”.

Оно што је најконтроверзније је сам изглед и историјат реке! Река Рио Тинто је већ хиљадама година затрована и то управо од активности које има и истоимена мултинационална компанија Рио Тинто! Наиме, река је богата минералима, златом, оловом, сребром, бакром. Рудари су миленијумима копали и експлоатисали минерале и друге вредне материје из реке. Резултат свега је ужас који је произведен таквим активностима.

Већ пет хиљада година подручје око реке Рио Тинто (Црвена река) у Андалузији се рудари због злата, сребра, бакра и других вредних метала. Резултат је вода загађена тешким металима и остацима киселина коју карактерише необични колорит боја.

Већ пет хиљада година подручје око реке Рио Тинто (Црвена река) у Андалузији се рудари због злата, сребра, бакра и других вредних метала. Резултат је вода загађена тешким металима и остацима киселина коју карактерише необични колорит боја који је резултат немара човека.

Киселост у овој реци је веома висока и због тога је река отровна и опасна по живот људи и животиња, биљака.

Једини живи организми у овој реци су анаеробне бактерије које се хране сулфидима и гвожђем из камења у речном кориту.

Пројекат “Јадар” подразумева отварање рудника подземне експолоатације у Лозници. У компанији Рио Тинто кажу да је реч о 60 квадратних километара простора који покрива њихова лиценца. Светска класа литијума чија је будућност у електричним аутомобилима – тако описују потенцијал лозничког краја.

Међутим, нико од оних који желе да се овај пројекат спроведе не спомиње да ће, ако се овај пројекат спроведе, а то не желимо, пољопривреда бити само прошлост, да ће земљиште бити затровано, да ће јаловина преплавити овај крај, као да ће реке Јадар и Дрина бити загађене, јер ће се из њихових корита изимати вода и загађена враћати у исту.

Не дозволимо да наша прелепа Дрина постане “Дрина Тинто”, јер је Дрина одувек била позната по прелепој плаво-зеленој боји, река препуна живота, река са душом. Не дозволимо да прелепи Јадар постане “Јадар Тинто”!

МАРШ СА ДРИНЕ!

Редакција портала Политикон