Почетна Entertainment НИКОГА НЕ ОСТАВЉА РАВНОДУШНИМ! РЕМЕК ДЕЛО УРОША ПРЕДИЋА “СИРОЧЕ НА МАЈЧИНОМ ГРОБУ”

НИКОГА НЕ ОСТАВЉА РАВНОДУШНИМ! РЕМЕК ДЕЛО УРОША ПРЕДИЋА “СИРОЧЕ НА МАЈЧИНОМ ГРОБУ”

by Stefan Milanovic

“Смрзнуто дете” било је инспирација за сироче.

Ремек дело Уроша Предића “Сироче на мајчином гробу” већ тачно 132 годинe задивљује не само вештином којом је насликано, већ и осећањем коју преноси.

Предић је 1888. године наишао на песу мађарског поете Јожефа Етвеша “Смрзнуто дете”, која га је толико инспирисала да је убрзо створио слику “Сироче на мајчином гробу”, која ће у наредном времену постати једним од најпрепознатљивијих дела српске ликовне уметности.

Када је била завршена слика, никога није могла оставити равнодушним. Читав призор изазивао је велико саосећање. Суморан тон слике појачан је зимским добом и призором гробља као станишта смрти. Природа је мртва, земља неродна. Једини знак живота су две птице на дрвету.

Свежу раку прекрио је ситан снег, безимени крст је немарно пободен у земљу. Дете лежи поред почивалишта своје мајке, огрнуто покривачем. Претпоставимо да након њене сахране није могло провести ноћ у пустој кући и да се тако нашло на гробљу. Бледило његовог лица и беживотна боја усана упућују да је преминуло од хладноће.

Призор је касније иснпирисао песника Светозара Ћоровића да напише истоимену песму.

Слика Уроша Предића чува се у Народном музеју у Београду.

Izvor: Mediji