Почетна Актуелно ПОКРЕТ ОСЛОБОЂЕЊЕ: РИО ТИНТО МАРШ СА ДРИНЕ!

ПОКРЕТ ОСЛОБОЂЕЊЕ: РИО ТИНТО МАРШ СА ДРИНЕ!

by Stefan Milanovic

Покрет Ослобођење одржао је јуче протестну акцију под називом „Рио Тинто марш са Дрине!“ у Лозници и у селу Брезјак, испред представништва корпорације Рио Тинто, која планира експлоатацију руде литијума у том крају.

„Дошли смо да искажемо протест против најављеног отпочињања радова на вађењу литијума, за које се очекује да ће прљавим технологијама да загаде читав овај крај – не само Лозницу, Јадар и Рађевину, већ ће бити загађено цело подручје до Београда“, рекао је том приликом Никола Косовић, један од оснивача покрета.

Он је додао да је проблем и међународни, јер ће се негативни ефекти ископавања осетити и преко Дрине у Републици Српској, због чега су већ реаговале еколошке организације из Бањалуке.

Косовић је објаснио да ће ископавање донети еколошку катастрофу кроз загађење земљишта, воде и ваздуха, а да ће од пројекта Србији остати седам милијарди тона отровне јаловине.

Грађани лозничког краја су у разговору са члановима покрета Ослобођење истакли да су забринути за сопствено здравље и здравље своје деце, да су већ безуспешно протестовали против ископавања литијума, као и да ће подржати сваки будући протест или акцију која буде покренута по овом питању.

Из покрета Ослобођење су поручили да „не постоји интерес и новац који је важнији од интереса да сачувамо своју земљу, здравље људи и природу“, додавши да „Александар Вучић, Зорана Михајловић и влада Србије не штите интересе државе и њених грађана, већ међународних корпорација“.