Почетна Life Style Како су младе почеле да носе вео: Уколико сте мислили да је разлог леп, онда сте се преварили

Како су младе почеле да носе вео: Уколико сте мислили да је разлог леп, онда сте се преварили

by Stefan Milanovic

Венчање би требало да представља најсрећнији дан у животима младе и младожење. Организација свадбе, музика, весеље и ресторан, некако су увек у другом плану у односу на младино бирање венчанице и светла позорнице која су уперена ка њој тог посебног дана.

За сваку младу се каже да је најлепша млада, и јесте, тог њеног дана исијава њена посебност и самопоуздање. Међутим, да ли сте се икада заправо запитали шта значе сви ти обичаји којих се тако лакомислено придржавамо?

Младе вео носе још од Римског доба, иако разлог за то није баш бајковит и романтичан, како смо мислили. У то време, жене су од главе до пете биле прекривене црвеним плаштом. Плашт је требало да представља младу у ватри, како би она одбила и застрашила све зле духове који би желели да баце клетву на пар.

Током времена и мењања моде, младе су почеле да носе само вео како би се заштитиле од ових злих духова. До данашњег времена, вео носе и из разлога да сакрију лице пред младожењом код уговорених бракова.

Данас, најчешће, вео представља више аксесоар и украс, него што симбулизује старе обичаје. Изузетак можемо пронаћи у јеврејској култури, где младе носе вео како би се јавности показало да младожења не жени младу само због њеног физичког изгледа.

У сваком случају, нама је свака млада најлепша, а вео, макар изгледом, је нежан, романтичан и бајковит детаљ сваког венчања.

Извор: sajkaca.rs