Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА МЛАЂАН ЂОРЂЕВИЋ: Вучић добио нови задатак – ДА УТЕРА СРБИЈУ У НАТО

МЛАЂАН ЂОРЂЕВИЋ: Вучић добио нови задатак – ДА УТЕРА СРБИЈУ У НАТО

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић оштро је реаговао данас поводом изјава званичника америчког Стејт департмента Филипа Рикера, који је изнео низ ставова о Србији и региону.

Ђорђевић сматра да су потпуно неодрживе тврдње да ће „Балкан остати предмет пажње САД све док не добије пуну трансатлантску структуру“, као и да регион треба да се „потпуно интегрише у евроатлантску заједницу“ што, према његовим речима, „практично значи да све земље треба да уђу у НАТО“. 

„За Србију је такав став апсолутно неприхватљив, како због негативне историје односа са НАТО која укључује и агресију и отимање Косова и Метохије, као и због тренутних ставова те организације о суверенитету Србије“, рекао је председник Ослобођења и упитао:

„Да ли тај Рикеров став значи да је Александар Вучић на листу својих задатака, поред независности Косова и урушавања односа Србије са Русијом и Кином, сада потврђено добио још један – утеривање Србије у НАТО?“

Ђорђевић је оценио да Рикерова изјава представља само почетак офанзиве на Србију, која ће се погоршати од следеће године када у Вашингтон дође администрација изабраног председника Џозефа Бајдена:

„За ту ситуацију је директно заслужан Вучић. Својом неспособношћу, лошим проценама и хазардерским схватањем спољне политике нас је сврстао на губитничку страну у америчким изборима, везао се за Трампа и практично учествовао у његовој кампањи. Трамп је поражен, враћају се демократе које су и довеле СНС на власт 2012. године да им испоруче Косово, и Вучић је сада дошао у ситуацију да ће морати да буде двоструко већи издајник да би им се доказао. Вучићева неспособност ће много коштати Србију у наредне четири године“.

Лидер Ослобођења је назвао „смешним“ Рикерове изјаве да је у односима Београда и Приштине на снази „статус кво“:

„Какав је то статус кво када је на снази пузеће признање Косова? Када Вучић у последњих седам година све предаје ратним злочинцима Тачију и Харадинају – и граничне прелазе, и царине, и правосуђе, и међународно признање, и енергетику која од следеће недеље прелази у руке Албанаца, а заузврат не добија ништа осим одрешених руку да пљачка Србију?“

Он је објаснио да то „није никакав статус кво, нити замрзнути конфликт – већ признање независности и издаја која се одвија пред нашим очима”.

„Покрет Ослобођење се залаже за јаку, слободну и војно неутралну Србију која се никада неће одрећи Косова и Метохије, посебно не зарад евроатлантских интеграција“, закључио је Ђорђевић.