Почетна Некатегоризовано Душко Кузовић (Ослобођење): ЗАУСТАВИТИ ПЛАН МАКИШ, УГРОЖЕНО ВОДОСНАБДЕВАЊЕ БЕОГРАДА

Душко Кузовић (Ослобођење): ЗАУСТАВИТИ ПЛАН МАКИШ, УГРОЖЕНО ВОДОСНАБДЕВАЊЕ БЕОГРАДА

by Stefan Milanovic

Грађани и представници еколошких организација спречени су јуче да присуствују јавној расправи о плану градње на Макишком пољу. Покрет Ослобођење је подржао овај протест, а испред покрета грађанима и медијима се обратио проф. др Душко Кузовић.  

Он је истакао да се суштинске примедбе на план своде на то да је „планирана градња у зони одакле се захвата пијаћа вода за снабдевање Београда, као и то што се уклањају огромне зелене површине. Тиме се уништавају ресурси Београда, а грађане нико ништа не пита“.

Кузовић је додао да постоји разлог „зашто се ово место чува већ деценијама од градње и уништавања“.

Он је позвао Град Београд да хитно обустави процедуру у вези са планом Макиш док се не заврши пандемија, а да се, према његовим речима, „пројекат од тада почне спроводити транспарентно, да се допуне информације и да се одговори на питања о угрожавању водозахвата и снабдевања престонице водом“.

Према постојећим информацијама, постоји низ пропуста у процедури Јавног увида у овај план градње. Градски секретаријат је позвао грађане да поднесу примедбе, да би потом затворио писарницу и забранио достављање електронским путем. Такође, време јавног увида је било кратко, истичу активисти.

„Једноставно, превише је пропуста у вези са овим планом. Он мора бити одмах суспендован, бар до проласка пандемије, када би се процедура спровела поново, уз консултације са струком и правилно обавештавање грађана“, истиче Душко Кузовић и наглашава да му се чини да су канали затајили јер је „власт постала превише клчијентелистичка и заинтересована само за интерес инвеститора, а не грађана“.