Почетна Актуелно “Предали сте нашу имовину Приштини. ОДГОВАРАЋЕТЕ!”

“Предали сте нашу имовину Приштини. ОДГОВАРАЋЕТЕ!”

by Stefan Milanovic

Уместо Бога, огласио се богослов. Педесет сати после самозадатог рока од 72 сата, сазнали смо – ништа ново. “На састанку са представницима српског народа са Косова и Метохије разговарало се о политичко-безбедносној ситуацији, о економским улагањима у српске средине, али и о електро-енергетској стабилности на северу Косова и Метохије”, а донет је “низ закључака и одлука и одмах се кренуло у реализацију тих одлука од тога да се по пети пут заредом поднесе захтев за реализацију и лиценцирање две српске компаније онако како је предвиђено споразумом из 2013. године”.

Пети пут заредом да региструјете две српске компаније по законима сепаратистичке државе, супротно законима Републике Србије и супротно Уставу? И то вам је успех? Тиме се хвалите? Да предате на управљање терористима оно што су деценијама градили, плаћали и отплаћују грађани Србије? Да предате нашу имовиму њима? По систему победник добија све, а губитник седи на Овалној хоклици и хвата се за главу кад схвати да је потписао замењену фасциклу?

Да вас још једном обавестим – КЗС, чл. 305-321, “Кривична дела против уставног уређења и безбедности Републике Србије”. Одговараћете!

  1. “Пети пут заредом смо поднели захтев за регистрацију две српске компаније… Да ли смо ми криви што Приштина сада одбија да региструје те две ћерке компаније?”

Криви сте, направили су од вас магарце, на сваком пољу, у сваком договору. Чак су вам и санкције уводили, а Инцитатуса су на улару водили кроз Приштину. Зато што сте неписмени, необразовани, неспособни, корумпирани, глупи, похлепни и зли, зато што крадете, лажете и фалсификујете, зато што мафију ангажујете да се обрачунава са неистомишљеницима, а полицију да пребија и застрашује грађане.

Оставке!

  1. “Приштина седам и по година одбија да формира ЗСО”

Да разјаснимо, не одбија Приштина ништа, одбија самопроглашена “Репубљик Косова”. Питам се како је то могуће када је Александар Вучић, лично, преко ТВ екрана, 25.08.2015. уживо изговорио: “Вечерас се успоставља Заједница српских општина. ЗСО ће имати широка овлашћења, председника, потпредседника, скупштину, савет, грб, заставу. Честитам формирање ЗСО нашем народу на КиМ”.

Дакле, скоро па пет и по, а не седам и по година. Изгледа да на богословији рачунање од пет до десет треба увести као посебан предмет.

КЗС, чл. 343/2, “Изношење лажних вести, или тврђења…путем средстава јавног информисања” – Одговараћете!

  1. “Они који нападају и Београд и председника Александра Вучића и Канцеларију за КиМ и говоре како ћемо да предамо енергетски систем у руке Приштини и како од 14. децембра неће бити струје, па ево данас је 21. децембар и струје има на северу КиМ”.

Нисам знао да смо у ратном стању и да неко напада Београд и канцеларију за КиМ! А за председника смо обавештени да постоје силни планови за нове атентате, поред оних већ прохујалих у Јајинцима, Сребреници, Топчидерској петљи, итд. Дакле, истине ради, електро-енергетски систем је предат на УПРАВЉАЊЕ, не Приштини, већ “Репубљик Косова”. Струја на северу АПКиМ и даље тече далеководима, али тиме сада управљају Албанци и они ће наплаћивати утрошак по својим тарифама и законима, а не Србија. Сва је прилика да ће заостала и ненаплаћена потраживања у последњих годину дана (шиптарски закон о застаревању наплате комуналних услуга) бити наплаћена принудно, као што је уосталом било и јужно од Ибра. Видећемо…

  1. “Апсолутно будите уверен да чинимо све да обезбедимо нормално снабдевање електричном енергијом на северу КиМ”.

А зашто чините све да обезбедите нормално снабдевање струјом, ако је 21. децембра, све у реду? Ви који сте све упропастили и издали, ви треба сада да обезбедите нешто нормално? Гротескно!

  1. “Из петних жила се апсолутно трудимо да помогнемо и решимо ситуацију која нам је нажалост наслеђена. Када се потписивао споразум из 2013. године ми смо већ тада имали фактичко стање које је трајало 12 година”.

Фактичко стање које је трајало 12 година било је: струја из Србије, преко Рашке и Новог Пазара, до Валача код Звечана, па онда дистрибуција на све стране света. Становници четири општине на северу КиМ, Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Косовска Митровица, нису плаћали струју, иако је било више покушаја да им се та обавеза уведе. Бриселским споразумом из 2013. године и потоњим Енергетским споразумима, Ивица Дачић и Александар Вучић су се обавезали да ће неплаћање “увести у бразду”, тј. да ће урадити оно што је ових дана урађено – четири општине са севера КиМ су откачене од снабдевања струјом из Србије и прикачене на албански извор снабдевања преко њихове дистрибуције. Радници српске електропривреде на северу КиМ су добили опцију да дају отказ, конкуришу код шиптарског дистрибутера, или да чекају незапослени док им се не понуди, или укаже неко радно место у систему електроенергетског сектора у централној Србији. Не липши магарче до зелене траве.

Остављате људе без радних места зато што сте срушили уставно уређење и подстичете на исељавање до сада стабилни север КиМ. Одговараћете за изазивање панике и удруживање ради вршења кривичних дела! КЗС, чл. 346.

  1. “Министар Демократске странке Горан Новаковић, потписао је споразум и предао у надлежност Унмика цео електро-енергетски систем за простор Косова и Метохије па затим 2004. године када је Унмик ту надлежност пренео привременим институцијама самоуправе…”

Тачно, па шта онда? По Резолуцији СБ УН бр.1244, (оној чије име Александар Вучић незна), Уредба 1999/1/1 каже да је “сва законодавна и извршна власт на Косову… поверена УНМИК-у”, а Уредба 1999/1/6 каже да ће “УНМИК управљати свом покретном и непокретном имовином Републике Србије која се налази на територији Косова”.

Као што видимо, лаже Александар Вучић када је 19.05.2019. године изговорио “у Резолуцији 1244 нигде се не говори о Србији”. Министар Горан Новаковић је на основу Резолуције 1244 МОРАО да преда сву имовину Србије УНМИК-у, зато што га је на то обавезао партијски тријумвират који је креирао и потписао капитулацију СРЈ и Србије; СПС, СРС и ЈУЛ. У то време Дачић је био портпарол странке, а Вучић министар информисања и обојица су глорификовала Резолуцију и УНМИК.

  1. “Део представника опозиције шаље дезинформације… Чинили све да на тацни предају Приштини независност Косова, а сада нас оптужују. Борко Стефановић преговара да КОСТ добије засебну контролну област, касније су причале многе дипломате из ЕУ да је то требало да буде компанзација како би Стефановић касније у будућој влади добио место министра спољних послова. Успели смо да променимо ситуацију у нашу корист… Можемо ми да кренемо и да бројимо шта је све оно што су они учинили како би на тацни предали Приштини независност Косово, почев од Млађана Ђорђевића… Млађан Ђорђевић и Борко Стефановић и Јеремић што говоре да нешто предајемо Приштини, а ништа не предајемо”.

Као и обично, гомила лажи, дезинформација и замена теза, заправо, издајничка реторика у пуном “сјају” дезинфекције руку од издаје, те испирање мозга флоскулама “боримо се за наш народ и борићемо се и у будућности зато што смо са нашим народом заједно”.

Борити се и изборити, су два појма. За 12 година изборили сте санкције, границе, царине, укинуто правосуђе, полицију, цивилну заштиту, Албанце без пасоша, формирали сте бубреговадачке владе Харадинаја и Тачија. Нема повратка, исељавање се наставља, скрајнули сте УНМИК, укинули сте Србима право да гласају са нашим личним картама, не тражите повратак 999 српских војника и полицајаца на границе Србије са С. Македонијом, Албанијом и Црном Гором. Нема довољно простора за набрајање свега што сте урнисали на КиМ, а и у остатку Србије.

И онда вам су за то криви Борко, Драган, Вук, Млађа и сви грађани Србије који мисле својом главом, а не вашим лудилом.

ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА И ГЛАСИ ОВАКО: Борко Стефановић јесте 2. децембра 2011. парафирао договорене закључке о интегрисаном управљању прелазима, а потом 23. фебруара 2012. парафирао текст Техничког протокола за спровођење тих закључака. Међутим, Технички протокол је 24. септембра 2012. потписао шеф преговарачког тима Дачићеве и Вучићеве Владе, Дејан Павићевић, чиме је она заправо прихватила да примени споразум о интегрисаном управљању прелазима између централне Србије и КиМ. Даље, имплементацију, односно спровођење договореног, извела је Влада СПС-а и СНС-а, што је резултирало отварањем прелаза Јариње, Мердаре, Брњак и Бела земља у децембру 2012. у замену за добијање статуса кандидата за чланицу ЕУ.

Суштинско, а то је примена договореног, спровела је Влада чији је потпредседник био Вучић.

Ђорђевић, Јеремић и Ђилас нису имали никакве везе са преговорима, јер је први 2011. био секретар Савета за Србе у региону и дијаспору у кабинету председника Тадића, други шеф дипломатије, а трећи градоначелник Београда.

Остаје да подсетим све заборавне, да је у вечерњим сатима 23. априла 2013. године, тадашњи директор Владине канцеларије за КиМ, Александар Вулин, поднео оставку на ту функцију, наводећи да је незадовољан “споразумом Београда и Приштине” који је парафиран у Бриселу. “

Дао сам реч Србима са Косова да ће споразум бити другачији и да ћу успети да направим оно што је можда немогуће у потпуности подржавам захтев Срба са Косова да се распише референдум о споразуму Београда и Приштине. Александар Вучић је данас изјавио да ћу бити део тима који ће водити земљу, али, мораћу да га разочарам, јер ћу рећи – не”, рекао је Вулин РТС-у.

Колико ваља Вулинова реч, знамо данас! Тетки је рекао – да. И да подвучем, Вулин је дао оставку на оно што су потписали и урадили Вучић и Дачић, а не Борко Стефановић. Тек толико, да се зна!

И да још једном цитирам члана Главног одбора СНС-а, Петра Петковића: “У том споразуму који сте потписали нема ни једном речју државе Србије, Устава Србије, али и те како има закона Косова, и те како има правног система Косова и те како има свега онога што иде у правцу Косова као независне државе. То је суштина ствари. Потписивањем бриселског споразума власт је отворила дуготрајну и веома дубоку политичку, уставну и моралну кризу у Србији”.

Давор Калајжић, пензионисани службеник политичке канцеларије специјалног представника УНМИК-а