Почетна Друштво Ово је Нишлија који је креирао Ћирилизатор: Србија одушевљена идејом, а онима који имају негативне коментаре дао је ОДГОВОР!

Ово је Нишлија који је креирао Ћирилизатор: Србија одушевљена идејом, а онима који имају негативне коментаре дао је ОДГОВОР!

by Stefan Milanovic

У време када је ћирилица све мање заступљена, један млади Нишлија решио је да то промени. Генијална идеја на коју је дошао одушевила је Србију. Наиме, Јован Турањанин дошао је на идеју да направи Ћирилизатор. Ћирилизатор је проширење (екстензија) за веб прегледаче која вам омогућава да једним кликом укључите или искључите пресловљавање жељених сајтова са латинице на ћирилицу.

Његова породица је пореклом из Приштине, а рано детињство је провео на Косову и Метохији. Са осам година доселио у Ниш где и данас живи.

По занимању је програмер, ради у једној локалној фирми. За програмирање, како каже, се заинтересовао још у средњој школи, тако да је релативно рано одлучио чиме жели да се бавим у животу.

“Сходно томе, завршио сам прво основне а затим и мастер студије на Електронском факултету. Програмирање је, слободно могу рећи, како моја професија, тако и хоби. Када не седим за рачунаром, волим да планинарим, гледам серије и управљам дроном”, каже за наш портал млади Нишлија, Јован Турањанин.

Ћирилични сајтови на домаћем интернету су одувек били права реткост. А Јован је идеју за настанак овог сајта нашао у љубави према ћирилици.

“Као заљубљеник у ћирилицу, увек ми је било драже да прочитам текст писан на ћириличном писму, без обзира да ли је он у штампаној или електронској форми. Једноставно, ћирилица ми је одувек била лепша и пријатнија за око. Нажалост, убеђивати ауторе да своје текстове објављују на ћирилици делује као Сизифов посао. Зато сам помислио да би било фино кад бисмо ми, обични корисници интернета, могли да утичемо на то тј. да сами изаберемо писмо на којем желимо да читамо садржај”, каже господин Турањанин.

Тако је и настао Ћирилизатор, проширење за Chrome, Firefox и Edge, које омогућава корисницима да једним кликом пребаце било који сајт са латинице на ћирилицу.

Јован Турањанин за наш сајт каже да је веома лако и инспиративно било направити овакав сајт. Када вас нешто интересује и када имате плменит и родољубив циљ, све је лакше. Од почетне идеје до реализације није прошло пуно, свега недељу дана.

“Реализацију овог пројекта сам доживео као лични изазов што ми програмери најчешће и радимо јер смо навикли да непрестано морамо да учимо нове технологије. Око недељу дана истраживања, имплементације и тестирања било је потребно да ова екстензија угледа светлост дана. Зато сам рад на овом пројекту држао у тајности, све док нисам имао готов производ, односно, чиме да се похвалим. Иницијалне реакције су биле позитивне”, објашњава Јован Турањанин.

Када се пре неколико дана појавила вест о Ћирилизатору и Нишлији који га је направио друштвеном мрежама су почели да се шире позитивни коментари.

“Било ми је изузетно драго што су и други људи пронашли вредност у овом додатку. Ћирилизатором сам првенствено решио свој проблем тако да се никада не бих покајао за време утрошено током рада на њему. А сада, када видим да број корисника сваким даном расте све више, добио сам и додатну мотивацију да наставим са даљим развојем”, одушевњено каже са наш портал Турањанин Јован, творац Ћирилизатора.

Међутим, било је и злокобних коментара. Али, Јована Турањанина то није дало поколебати.

“Нажалост, поред позитивних реакција, било је и доста људи који целу идеју називају назадном, погрешном и просто не могу да верују да би ово неко икада желео да користи. Главни разлог за то лежи у лошој репутацији ћирилице, која се најчешће повезује са ултра-националистичким или архаичним ставовима. Овде никако није реч о томе нити се ја залажем за укидање латиничног писма, само сматрам да људима треба понудити опцију – ко жели да сурфује интернетом на ћирилици, сада то и може”, заклучује Јован.

Творац Ћирилизатора Јован Турањанин има веома лепу поруку за младе, али и све остале.

“Не стидите се својих идеја и снова, уз довољно упорности све је могуће”, поручује он.

Нама не преостаје ништа друго до да му честитамо на оваквој идеји и да му пожелимо много среће у будућем раду, уз жељу да нам подари још оваквих креација.

Више информација и упутство за инсталирање налази се на адреси: https://www.turanjanin.net/cirilizator/.

Izvor: redakcija Politikona