Почетна Друштво ПОЉОПРИВРЕДА И УМЕТНОСТ: ОБАСЈАО ПОЉЕ ПРАЗИЛУКА ЛЕД ЛАМПАМА

ПОЉОПРИВРЕДА И УМЕТНОСТ: ОБАСЈАО ПОЉЕ ПРАЗИЛУКА ЛЕД ЛАМПАМА

by Stefan Milanovic

Холандски уметник Дан Русегарде експериментише са вештачким светлом у пољопривреди јер смањују употребу пестицида?

Све што расте у природи је само по себи уметност, сложиће се свако ко је икада видео росу на листу пшенице обасјану пролећним сунцем.

Слично је са сваком биљком, ма и голом црном браздом или златним стрњиштем.

Нову димензију лепоте ономе чега свакодневно можда нисмо нити свесни дао је холандски уметник Дан Русегарде који је црвеном, плавом и ултраљубичастом ЛЕД расветом обасјао ни мање ни више него поље празилука на малој фарми у близини града Лелистада.

Део је то његовог најновијег пројекта назива “Гроw” којим је хтео да да хомаге пољопривредницима и подстакне их на експериментисање са вештачким светлом у пољопривреди на отвореном, пише Реутерс.

Овај уметник на неки начин инспириран и сликарима из XВИ и XВИИ века који су били опседнути холандским небом, облацима и светлошћу.

“Осећам се као део традиције оних који су сликали на платну”, каже додајући да је његово платно 20.000 м2 поља празилука.

Ова врста специјализоване расвете све се више користи у вертикалном узгоју биља, на затвореном, али Русегарде у њему види потенцијал и за узгој на отвореном.

Смањује употребу пестицида?
ЛЕД напајан соларним батеријама, углавном повећавају светлост коју биљке добијају дању. Али, овим се пројектом жели испитати да ли би краткотрајно излагање неким таласним дужинама ултраљубичастог могло смањити потребу за пестицидима.

Професор доктор Џејсон Варгент, главни научни сарадник у овом пројекту и стручњак за биљну фотобиологију каже како је “Гроw” подржан научним истраживањима која показују да специфична светлост попут ове може побољшати раст и смањити употребу пестицида до 50 одсто.

Ова фарма, односно изложба, требало је да буде отворена за посетиоце, али са обзиром на пандемију ЦОВИД-19, њој се може приступити тек на интернет страници пројекта. Али, уметников циљ је “одржати” је у 40 различитих земаља света где би свака инсталација приказивала локалну, односно националну биљну културу.

Како изгледа поље празилука осветљено ЛЕД светлима, погледајте у видеу:

Извор: Агроклуб.рс