Почетна Колумна ТОДОРОВ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): АФЕРА КРУШИК РАЗОТКРИЛА КРИМИНАЛНУ ПИРАМИДУ У СИСТЕМУ ОДБРАНЕ

ТОДОРОВ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): АФЕРА КРУШИК РАЗОТКРИЛА КРИМИНАЛНУ ПИРАМИДУ У СИСТЕМУ ОДБРАНЕ

by Stefan Milanovic

Оснивач покрета Ослобођење и пуковник Војске Србије у пензији Јанко Тодоров говорио је о афери „Крушик“, истакавши да закључивање штетних уговора зарад партијског и личног богаћења у наменској индустрији представља „директан удар на систем одбране и безбедност Републике Србије“.

„Уколико је директор неке фабрике на своју руку потписао штетне уговоре о продаји наоружања испод производне цене, зашто Надзорни одбор то није спречио? Председник Надзорног одбора одговара за пословање фабрике по Закону о привредним друштвима. Ипак, нико од чланова није реаговао. Зашто онда начелник Управе за одбрамбене технологије и руководилац Сектора за материјалне ресурсе у Министарству одбране нису покренули смену директора Крушика и чланова Надзорног одбора?“ упитао је Тодоров.

Он је такође објаснио да Војнобезбедносна агенција у свакој фабрици наменске индустрије има своје органе који прате процесе производње и продаје, те да је необично да ВБА није упозорила надлежне у Министарству одбране на штетне уговоре.

„Пословање војних фабрика је под строгом контролом државе, а нашу државу је нажалост преузела једна партија и сада је користи за пљачку и лично богаћење. Афера Крушик је разоткрила целу криминалну пирамиду која се инфилтрирала у органе Министарства одбране“, истиче оснивач покрета Ослобођење.

Тодоров као доказ за криминално удруживање које сеже до самог државног врха наводи и то да је директор Крушика у међувремену аванзовао и да је постављен на место директора фабрике Застава оружје у Крагујевцу.

„Када нестручни, корумпирани и људи са криминалним намерама преузму кормило у систему одбране, не можемо а да се не запитамо како то утиче на одбрану и безбедност Србије – од материјалног стања у војсци, преко организационих капацитета, па до морала војника и грађана уопште“ закључује пуковник Тодоров.