Почетна Колумна Ђорђевић са митрополитом Александром: Српској патријаршији је место у Пећи

Ђорђевић са митрополитом Александром: Српској патријаршији је место у Пећи

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић састао се синоћ у Москви са сталним чланом Светог синода Руске православне цркве, митрополитом казахстанским Александром. Разговарали су о тренутној друштвеној ситуацији у Србији и Русији, са посебним нагласком на актуелна дешавања у две православне цркве.

„Избор новог патријарха Српске православне цркве је питање које изазива пажњу у целом православном свету, а митрополит Александар се показао као велики познавалац не само дешавања у нашој цркви, већ и ширих друштвених импликација избора за поглавара“, рекао је Ђорђевић након састанка.

Саговорници су се сложили да је важно очувати српски народ и светиње на Косову и Метохији, а у разговору је подвучено да је црква гарант српског идентитета Косова. Осим тога, истакнута је важност очувања најбољих односа између двеју цркава, као и важна улога коју оне могу имати у будућности по питању очувања Резолуције 1244 Савета Безбедности Уједињених нација, као гаранције територијалне недељивости Србије.

„Зато и покушавају различите ударе на цркву, како у Црној Гори кроз дискриминаторне законе који су срећом оборени, на Косову, кроз иницијативу Приштине да буде примљена у УНЕСКО, али и у Украјини кроз раскол са Руском православном црквом“, каже Ђорђевић. 

На састанку је још једном истакнута иницијатива да нови српски патријарх своје седиште врати у Пећ. 

„Сматрамо да би патријарх тим потезом пресудно допринео напорима за заштиту српског народа, српске цркве, српске баштине и наслеђа на Косову и Метохији. То би била снажна и недвосмислена порука да се српски народ и наша црква никада неће одрећи Косова“ истиче Ђорђевић.

Према његовим речима, митрополит Александар се сложио са овом идејом и пружио пуну подршку иницијативи.