Почетна Колумна ОСЛОБОЂЕЊЕ: Рио Тинто лаже народ Србије, морамо заједно да се боримо за опстанак

ОСЛОБОЂЕЊЕ: Рио Тинто лаже народ Србије, морамо заједно да се боримо за опстанак

by Stefan Milanovic

Покрет Ослобођење, на челу са председником покрета Млађаном Ђорђевићем, данас је у Брезјаку посетио седиште компаније Рио Тинто.

Тим поводом представници покрета Ослобођење желели су да им компанија пружи информације од јавног значаја у вези са пројектом „Јадар“. Иако се компанија Рио Тинто у медијима представља као друштвено одговорна компанија, којој је важна заштита животне средине, до састанка са представницима мултинационалне компаније Рио Тинто није дошло, јер нико није желео да разговара.

„Покрет Ослобођење је међу првима у Србији разговарао и подржао представнике удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“, који се дуги низ година бори за очување живота и домова локалног становништва лозничког краја. Противимо се најављеном отпочињању радова на вађењу литијума, за које се очекује да ће прљавим технологијама да загаде читав овај крај, али и ширу околину. Тако овај проблем постаје проблем и читаве Србије“, истиче у саопштењеу Млађан Ђорђевић, председник покрета Ослобођење.

Иако се уторком и четвртком одвијају такозвани „Отворени дани“, које организује компанија Рио Тинто, данас су представници локалних еколошких удружења, Заштитимо Јадар и Рађевину и покрет Ослобођење и Српски покрет Двери,  били ускраћени за разговор и добијање информација од јавног значаја.

Према Ђорђевићевим речима, пројекат „Јадар“ је под „велом тајне“, а главног кривца за негативне ефекте ископавања треба тражити пре свега у властима Србије јер, како је казао, председник Србије Александар Вучић распродаје земљу. Покрет Ослобођење истиче да је зато важно да овом проблему приступимо озбиљно и одбранимо нашу земљу.

„Све у вези са пословања Рио Тинта је нетранспарентно. Они долазе да у нашој земљи копају нашу руду, а крију информације које мора и треба да буду доступне сваком грађанину Србије. Очигледно је да Рио Тинто лаже и обмањује народ, а власт то дозвољава и на још један начин издаје властиту земљу“, рекао је Ђорђевић.

Подсетимо, покрет Ослобођење подржао је сваку иницијативу локалних, али и организација на вишем нивоу у борби за очување здравља и животне средине.