Почетна Друштво ТАКО ЈЕ ГОВОРИО ГЛОГОВАЦ: ИГРАО ЈЕ “ХАМЛЕТА” И У ЈЕДНОЈ РЕЧЕНИЦИ САВРШЕНО ОПИСАО ШТА ДАНАС У СРБИЈИ ЗНАЧИ – БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ

ТАКО ЈЕ ГОВОРИО ГЛОГОВАЦ: ИГРАО ЈЕ “ХАМЛЕТА” И У ЈЕДНОЈ РЕЧЕНИЦИ САВРШЕНО ОПИСАО ШТА ДАНАС У СРБИЈИ ЗНАЧИ – БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ

by Stefan Milanovic

Много је улога по којима ћемо вечно памтити Небојшу Глоговца – филмских, али и оних позоришних. А када се помену ове друге, скоро сви се одмах сете маестралног изођења Шекспирогов “Хамлета” у Југословенском драмском позоришту. У режији Александра Поповског, премијерно је изведена 17. септембра 2016. године, а Небојша Глоговац бриљирао је у насловној улози на сцени… али и ван ње.

  • Сваки човек који се усуди да мисли има Хамлета у себи – говорио је новинарима уочи премијере.

Дубоко заинтересован за стање у коме се налази српско друштво и, у првом реду, култура, Глоговац је често промишљао о свету око себе. Из једног од последњих интервјуа који је дао Блицу и данас се памти његов одговор на питање управо о Хамлету и његовој вечитој дилеми – бити или не бити.

“Бити ил‘ не бити у нашем читању и поставци је: бити је радити, борити се, деловати против неправде, против система који меље или не бити, то јест савијати кичму, пристајати, живети досадан живот, као хрчак бесконачно вртети точак док пирамиде расте.”
— говорио је глумац.

Небојша Глоговац прерано нас је и изненада напустио 9. фебруара 2018. године… прерано напустио, и заувек се уписао у вечност.

Извор: Историјски забавник