Почетна Колумна Давор Калајжић: Ево доказа о издаји

Давор Калајжић: Ево доказа о издаји

by Stefan Milanovic

Поново се огласио Коштуничин дипломирани богослов, да богоради против оних који су раскринкали издају коју чине Александар Вучић и његови сателити. „По чијем налогу Млађан Ђорђевић напада Српску листу и покушава да разбије српско јединство?“, преко режимског таблоида пита дипломирани богослов.

Дипломирани богослове, ево ти одговор (ниже под наводницима преузето у целости из докумената тзв. Републике Косово).

„У складу са чланом 76. Устава Републике Косово и у складу са чланом 10. Правилника о пословању Скупштине Републике Косово, следи заклетва чланова Скупштине Републике Косово:

 1. Након провере мандата, чланови Скупштине полажу свечану заклетву. Текст заклетве гласи како следи: „Ја (свако изговара своје име), члан Скупштине Републике Косово, кунем се да ћу поштено и предано извршавати своју дужност и достојно представљати народ, радићу у интересу Косова и свих његових грађана, бићу посвећен заштити и поштовању уставности и законитости, заштити територијалног и институционалног интегритета Косова, гарантовању људских права и слобода, у складу с домаћим законима и европским стандардима. Кунем се!”
 2. Изјаву заклетве чита председавајући седнице. Чланови Скупштине полажу заклетву изговарајући речи “Кунем се”. Сваки од чланова својеручно ће потписати текст заклетве“.

Дакле, свих десет (10) чланова тзв. „Српске листе“, положили су у претходном „мандату“ и поново ће у овом „мандату“ положити и својеручно потписати горе наведену „заклетву“ верности независној „Републици Косово“.
А Кривични законик Републике Србије о том поступку чланова „Српске листе“, председника Србије Александра Вучића и његовог дипломираног богослова који су организатори, подстрекачи, саизвршиоци и финансијери „Српске листе“ каже следеће:

 1. члан 305. Ко на противуставан начин покуша да доведе Србију у положај потчињености или зависности према некој другој држави, казниће се затвором од три до петнаест година.
 1. Члан 307. (1) Ко силом или на други противуставан начин покуша да отцепи неки део територије Србије или да део те територије припоји другој држави, казниће се затвором од три до петнаест година.
 2. Члан 319. (1) Ко ствара групу или организовану криминалну групу ради вршења кривичних дела из чл. 305. до 310, члана 313. и члана 314. овог законика, казниће се казном прописаном за дело за чије вршење је група или организована криминална група организована.
 3. Члан 320. (1) Ко припрема извршење кривичног дела из чл. 305. до 314. и члана 315. ст. 1. и 2. овог законика, казниће се затвором од једне до пет година. (2) Припремање из става 1. овог члана састоји се у набављању или оспособљавању средстава за извршење кривичног дела, у отклањању препрека за извршење кривичног дела, у договарању, планирању или организовању са другим извршење кривичног дела или у другим радњама којима се стварају услови за непосредно извршење кривичног дела.

Дипломирани богослов даље поставља следеће питање: „Коме то, сем Млађану Ђорђевићу, у Приштини одговара покушај криминализације Српске листе и коме се он оваквим својим опасним спиновима додворава?“

Одговор на ово питање дат је горе, „криминализација Српске листе“ је дефинисана Кривичним закоником Републике Србије, а Закон није спин или додворавање, већ инсистирање на владавини права у Републици Србији, али захтева и додатак, додатак изговорен устима Коштуничиног дипломираног богослова: „Јучерашња посета Александра Вучића не мења јединствен став Срба са КиМ који желе да живе по српским законима, у оквиру правног система Србије и у оквиру институција државе Србије. Потписивањем Бриселског споразума власт је отворила дуготрајну и веома дубоку политичку, уставну и моралну кризу у Србији“.

Па добро дипломирани богослове, јел’ то „бићу посвећен заштити и поштовању уставности и законитости, заштити територијалног и институционалног интегритета Косова“ истоветно са твојим устима изговореним: „јединствен став Срба са КиМ који желе да живе по српским законима, у оквиру правног система Србије и у оквиру институција државе Србије?“, или је то „веома дубока политичка, уставна и морална криза у Србији“?

Дипломирани богослове, да те упознам са још неколико чланова Кривичног законика Републике Србије:

 1. Саизвршилаштво, члан 33. Ако више лица учествовањем у радњи извршења са умишљајем или из нехата заједнички изврше кривично дело, или остварујући заједничку одлуку другом радњом са умишљајем битно допринесу извршењу кривичног дела, свако од њих казниће се казном прописаном за то дело.
 1. Подстрекавање, члан 34. (1) Ко другог са умишљајем подстрекне да изврши кривично дело, казниће се казном прописаном за то кривично дело.

3.Помагање, члан 35. (1) Ко другом са умишљајем помогне у извршењу кривичног дела, казниће се казном прописаном за то кривично дело, или ублаженом казном. (2) Као помагање у извршењу кривичног дела сматра се нарочито: давање савета или упутстава како да се изврши кривично дело, стављање учиниоцу на располагање средстава за извршење кривичног дела, стварање услова или отклањање препрека за извршење кривичног дела, као и унапред обећано прикривање кривичног дела, учиниоца, средстава којима је кривично дело извршено, трагова кривичног дела или предмета прибављених кривичним делом.

 1. Границе одговорности и кажњивости саучесника, члан 36. (1) Саизвршилац је одговоран за извршено кривично дело у границама свог умишљаја или нехата, а подстрекач и помагач у границама свог умишљаја.
  И да резимирам на последње питање дипломираног богослова „јесу ли и ови најновији напади Ђиласовог кума на председника Србије Александра Вучића јалови покушај да се пажња јавности скрене са тајних рачуна на Маурицијусу?“.

Пре ће бити да су „снајпери и прислушкивања“ јалови покушај да се пажња јавности скрене са тајних договора Вучић-Тачи и отварања косовске амбасаде у Јерусалему.

Svesni smo da Koštuničin diplomirani bogoslov na ove redove neće odgovoriti, ali je isto tako narod svestan za koga i čije interese su godinama radili i Vučić i njegovi kumovi i poslodavac. Zato će ih narod kazniti na svakim poštenim izborima i oterati ih na nivo statističke greške, koja će biti popravljena presudama oslobođenog pravosuđa.
Pogledaj se u ogledalo, diplomirani bogoslove.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a