Почетна Колумна ЂОРЂЕВИЋ: ЛИЦЕМЕРНА ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА КОЈИ ЋЕ УНИШТИТИ ЈАДАР И ПОДРИЊЕ

ЂОРЂЕВИЋ: ЛИЦЕМЕРНА ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА КОЈИ ЋЕ УНИШТИТИ ЈАДАР И ПОДРИЊЕ

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се данас поводом посете министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић Лозници, где је обишла радове на будућем руднику литијума, мултинационалног концерна Рио Тинто.

„Сматрам да је изузетно лицемерно обилазити овакав пројекат и промовисати га на Светски дан вода. Рудник литијума ће уништити реку Јадар, загадиће водоизворишта за читав лознички крај, а озбиљно ће угрозити и Дрину и Саву“, каже Ђорђевић.

Он подсећа да су локална удружења већ затражила да се ван снаге стави Просторни план за подручје Јадар, управо због опасности од загађења водоизворишта, као и због „нетачно приказаних података о отпадним водама, које је компанија Рио Тинто доставила“.

„Активисти су исправно указали да ће овај рудник трошити више воде него цела Мачва, а отпадне воде ће се испуштати директно у Јадар и Дрину!“ упозорава председник покрета Ослобођење.

Ђорђевић објашњава како је министарка Михајловић данас истакла да се ништа неће радити док се не изради студија о процени утицаја на животну средину, али указује на то да су радови на крчењу шуме за овај пројекат већ отпочели, те да је код села Брезјак бесправно посечен хектар старе храстове шуме.

„То је најбољи пример за кршења закона у вези овог пројекта. Сече се шума без икаквог плана, студије или дозволе. Грађани и локална удружења упуте конкретна питања, као одговор добију памфлете. Грађани Лознице и околине прикупе 32 хиљаде потписа против рудника,а Рио Тинто, локалне власти и њихова Влада Србије их игноришу.