Почетна Колумна КОСАНОВИЋ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ДРЖАВА ГУРА ПРОБЛЕМЕ СА МИГРАНТИМА ПОД ТЕПИХ

КОСАНОВИЋ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ДРЖАВА ГУРА ПРОБЛЕМЕ СА МИГРАНТИМА ПОД ТЕПИХ

by Stefan Milanovic

Поводом учесталих инцидената са мигрантима у Србији, јавности се саопштењем обратио Мирослав Косановић Мајор испред покрета Ослобођење, иначе бивши полицијски инспектор из Сомбора. Он је указао да је због пандемије питање миграната скрајнуто у медијима, али да „грађани треба да знају да је балканска рута итекако активна“.

„Велики број миграната и даље свакодневно улази у Србију. Њихово евидентирање од стране државе је често брзоплето и непотпуно, а заснива се само на њиховим исказима. Ми не знамо да ли међу њима има бораца, ратних злочинаца, екстремиста и потенцијалних терориста. Безбедносна обрада готово да не постоји“, упозорава Косановић.

Он је подсетио на честе инциденте у колективним центрима, које у пракси полиција не контролише.

„У тим центрима је смештен само део миграната, док је значајан део расут по рубним подручјима наших градова и села, покушавајући да се пребаце у државе ЕУ. Преко ноћи ничу дивљи смештаји за викендице, обијају се напуштене куће и викендице, а разне криминалне структуре у боравку и транзиту миграната виде прилику за зараду.“

Косановић истиче да полиција углавном не реагује на овакве случајеве и да је због тога „народ у тим деловима земље огорчен“.

„Мигранти су углавном млађи људи, неретко се дешава криминал, туче, понекад насрћу на девојке и жене, долази до провала и штете. Грађани се у одсуству полиције самоорганизују у патроле. А када некога ухвате у вршењу кривичног дела, полиција тог мигранта пушта на слободу, а саслушава грађане. Где је ту логика?“ пита овај бивши полицијски службеник.

„Ситуација ће се само погоршавати док год држава и њени органи игноришу проблем и вапаје грађана у погођеним подручјима“, каже Косановић.