Почетна Колумна ЂОРЂЕВИЋ: БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ТЕМЕЉ ОПСТАНКА СНС НА ВЛАСТИ

ЂОРЂЕВИЋ: БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ТЕМЕЉ ОПСТАНКА СНС НА ВЛАСТИ

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић критиковао је данас изјаве директора Канцеларије за Косово и Метохију, Петра Петковића, који је поводом годишњице потписивања Бриселског споразума истакао да је тај документ „угаони камен опстанка српског народа на КиМ“.

„Скандалозно је да из перспективе Србије неко хвали споразум којим су расформиране српска цивилна заштита и правосуђе у српским општинама на Косову и Метохији“, истиче Ђорђевић.

Он је подсетио да су својевремено албански политичари расформирање цивилне заштите назвали „највећим кораком ка остварењу пуне независности Косова“.

„Тада су српски полицајци, тужиоци и судије силом интегрисани у тзв. косовске институције. Србија је заузврат добила празно обећање о формирању Заједнице српских општина, која се не формира већ осам година“, оптужује председник Ослобођења.

Млађан Ђорђевић је подсетио да је 2013. године управо Петар Петковић био међу највећим противницима овог споразума.

„Петковић је тада као портпарол ДСС био један од најгласнијих критичара тих преговора, називајући Александра Вучића издајником. Онда је прелетео у СНС и наједном чудесно осетио све благодети Бриселског споразума.“

Лидер Ослобођења закључује да Бриселски споразум „није никакав угаони камен опстанка Срба на Косову“, већ је, како каже, искључиво темељ опстанка СНС на власти, „јер су тим документом и одрицањем од Косова добили западну подршку за свој режим“.