Почетна Интервју Александар Бањанац – Биста председнику Кине је израз искрене захвалности!

Александар Бањанац – Биста председнику Кине је израз искрене захвалности!

by pera

Интервју Александра Бањанца генералног секретар НКПЈ поводом иницијативе за подизање бисте Си Ђинпингу председнику НР Кине у Београду.

  1. Због чега су НКПЈ и СКОЈ поднели захтев за подизање бисте Си Ђинпингу, председнику НР Кине у Београду?

На то нас најпре обавезује људски обзир, изрази искрене захвалности према пријатељском народу Кине и њиховом председнику другу Си Ђинпингу.

Кина је на самом старту епидемије послала огромну помоћ и то не само у медицинским материјалима, већ и у саветима стручњака, јер као што знате епидемија је тамо кренула раније и они су већ имали доста искуства у борби с овим опаким вирусом.

Потом, када је кренула вакцинација, иако Кина још није комплетирала вакцинацију свог становништва, послала је вакцине и нама. Србија је прва у Европи одобрила кинеске вакцине против ковида. Недавно је стигао још један велики контингент кинеских вакцина, које су премашиле две трећине укупног броја вакцина којима су вакцинисани наши грађани.

Ничег од тога не би било без политичке воље и иницијативе изражене од кинеског руководства и Комунистичке партије на челу с другом Си Ђинпингом. Захваљујући њима и у Србији је спасено на хиљаде и хиљаде живота.

Уз то Кина непрестано потврђује своју посвећеност блиским пријатељским и солидарним односима с нашим народом и земљом. Сјајно је имати тако искреног пријатеља у једној од водећих светских сила. Та светска сила, за разлику од неких других сила, нас никада није бомбардовала осиромашеним уранијумом, осиромашивала санкцијама и ембаргом, отимала нам део територије и тражила од нас да се с том отимачином сложимо.

Из свих ових разлога ми смо предложили један симболичан гест захвалности – подизање бисте лидера НР Кине и Комунистичке партије Кине, друга Си Ђинпинга.

  1. На ком месту предлажете да се биста подигне и зашто бас ту?

Наш предлог је да то буде у Парку пријатељства на Новом Београду. Симболике је пуно на том месту.

Најпре, као што име каже то је парк пријатељства. У прошлости су неки истакнути светски државници садили саднице с намером да у хладу њихових крошања уживају генерације будућности. Биста другу Си Ђинпингу би на овом месту била подсетник будућим генерацијама на то ко је био искрено уз нас у тешким тренуцима.

Те тешке тренутке народи Кине и Србије су проживљавали и пре 22 године када је НАТО извршио агресију на нашу земљу. Тада су страдали и кинески новинари који су били у амбасади НР Кине која је била погођена НАТО бомбама. Амбасада се налази недалеко од Парка пријатељства, којим данас доминира обелиск са вечном ватром, споменик свим жртвама безумне и злочиначке интервенције западних империјалиста.

Овај лепи новобеоградски парк би, сигурни смо, постао једна од омиљених дестинација туриста из Кине, а и њихов број би се једном кад се стекну услови да се туризам обнови, значајно увећао у односу на период од пре епидемије.

  1. Да ли су још неке организације подржале иницијативу НКПЈ и СКОЈ за подизање бисте Си Ђинпингу?

Врло нас је обрадовало то што су нам се одмах јавиле многе организације и јавне личности да нам упуте подршку поводом ове иницијативе. Међу првима је реаговала Мрежа интелектуалаца, уметника и друштвених покрета за одбрану човечанства која окупља наше истакнуте јавне личности. У перспективи ће бити прилике да се они још конкретније укључе у акције.

Морам да напоменем да ћемо ми надаље инсистирати на позиву свим искреним антиимперијалистима и слободољубивим грађанима и удружењима да се активно укључе у иницијативу и дају свој допринос како бисмо реализовали циљ да Београд добије бисту Си Ђинпинга, пријатеља нашег народа.

  1. Да ли сте добили одговор од надлежних којима сте предложили подизање бисте Си Ђинпингу?

До овог тренутка не. Ми смо пре мање од недељу дана предали званичне захтеве поводом наше иницијативе председнику Републике Србије Александру Вучићу, председници Владе Ани Брнабић и градоначелнику Београда Зорану Радојичићу.

Од власти смо у пуно наврата могли чути како се позивају на блискост и пријатељство с кинеским државним руководством. Сматрамо да је подизање бисте Си Ђинпингу одлична прилика да у пракси потврде посвећеност тој блискости и сарадњи. Става смо да овај пројекат мора бити реализован од стране државних и градских органа, тиме би то била потпуна потврда ноторне чињенице да огромна већина грађана Србије, у чијем би интересу власти требало да раде, Кину доживљава као изузетно блиског пријатеља и има јако позитиван став о овој огромној нацији.

  1. Можете ли да набројите следеће потезе у вашој кампањи за подизање бисте председнику НР Кине?

Ми ћемо наставити са агитацијом и промоцијом идеје да се ова иницијатива реализује. Говорићемо о фактима који иду у прилог иницијативи, и популарисаћемо је путем расположивих средстава јавног информисања.

Позивамо грађане да се укључе и прате рад иницијативе.

Позваћемо власти да се изјасне да ли су за подизање бисте или не.

Није искључено да ћемо покренути и прикупљање потписа како би се то десило, убеђени у одличан одзив грађана.

НКПЈ