Почетна Некатегоризовано КОСАНОВИЋ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ВУЧИЋ, ПАСТОР И ОРБАН ПРАВЕ МАЂАРСКУ АУТОНОМНУ ОБЛАСТ У ВОЈВОДИНИ

КОСАНОВИЋ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ВУЧИЋ, ПАСТОР И ОРБАН ПРАВЕ МАЂАРСКУ АУТОНОМНУ ОБЛАСТ У ВОЈВОДИНИ

by Stefan Milanovic

Покрет Ослобођење упутио је данас јавности саопштење поводом „усменог споразума Александра Вучића и Балинта Пастора о регионалном развоју“, истакавши забринутост да се иза овог договора „крије формула по којој би Мађарима у Војводини била дата регионална аутономија“. Саопштење потписује Мирослав Косановић, заменик председника Савета за одбрану и безбедност овог покрета.  

„Јавност треба да забрине то што споразум није јавно потписан и стављен на папир, а већ се спроводи. На тај начин су избегли да оставе писане доказе о сепаратизму“, оптужује Косановић. 

Он подсећа да је у Војводини од доласка СНС на власт „на сцени забрињавајући развој догађаја“, те да је северна српска покрајина „постала игралиште за интересе мађарског премијера Виктора Орбана“.

„СВМ већ функционише као продужена рука Орбанове странке. Мађарска државна фондација Просперитати има десетине канцеларија у Војводини преко којих финансира мађарске бизнисе“, објашњава Косановић.

Он је подсетио и то да је мађарски ОТП недавно купио Војвођанску банку, али и на огромна улагања мађарске владе у Бачку Тополу, укључујући и мултимилионски пројекат градње фудбалског центра:

„Као да се повлачи гранична линија у Бачкој Тополи. Подсетићу да је то у складу са идејом о Мађарској аутономној области коју је СВМ још давно лансирао, а чије границе су тик јужно од Тополе.“

Косановић каже да све указује у правцу тога да „Вучић, Орбан и Пастор“ сада раде на спровођењу тог плана. 

Из покрета Ослобођење су подсетили и да је мађарска ултрадесничарска странка Јобик, која се отворено залаже за сепаратизам, недавно отворила канцеларију у Сенти:

„Стварање упоршита мађарских ултранационалиста у Војводини је део истог плана стварања мађарске аутономије и затим сепаратизма.“