Почетна Колумна Менаџер Рио Тинтa убијен на путу до посла

Менаџер Рио Тинтa убијен на путу до посла

by Stefan Milanovic

Локална полиција потврдила је у понедељак да је у јужноафричкој провинцији Ква Зулу-Натал извршен атентат на вишег менаџера компаније РБМ компаније Рио Тинто, известио је Зулуланд Обсервер.

Према извештајима медија, Нико Сварт, генерални директор оперативних служби РБМ-а, устрељен је и убијен на путу до посла у понедељак ујутру.

Више од 20 метака високог калибра испаљено је у Свартово возило док се возио поред угла Дуне Роад и Колстерткринга у Меренсе-у нешто пре 7 сати по локалном времену.

У изјави, РБМ је рекао да околности око пуцњаве у овој фази нису познате, а инцидент истражује Јужноафричка полицијска служба. Рудник минералног песка у заливу Ричардс Беј – у којем Рио има 74% удела – током година доживео је неколико насилних инцидената.

Операције су два пута заустављане у 2018. години због насилних протеста извођача, а 2019. године РБМ је био принуђен да поново обустави активности након пуцњаве на једног од својих запослених. Упркос томе што је Рио одобрио развој компаније Зулти Коут за 463 милиона долара за продужење века експлоатације, пројекат је задржан док се не реше безбедносна питања.

У априлу су званичници РБМ-а рекли да преговарају са властима у земљи да „трајно обраде насилне протесте око њених операција пре него што наставе са радом на пројекту Зулти Соутх“.

Последњи инцидент баца даље сумње у нормалан наставак активности у заливу Ричардс. Недавно је Национална унија радника рудника у КЗН изразила забринутост због стања рударског сектора у провинцији, наводећи изазове укључујући високу незапосленост, бескрајне блокаде путева у рударским компанијама и двосмислене социјалне и планове рада.

Извор: Rio Tinto’s Richards Bay manager murdered on way to work – MINING.COM