Почетна Колумна ТОДОРОВ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ЗАХТЕВАМО ОДГОВОРНОСТ ЗА ЕКСПЛОЗИЈЕ У ЧАЧКУ!

ТОДОРОВ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ЗАХТЕВАМО ОДГОВОРНОСТ ЗА ЕКСПЛОЗИЈЕ У ЧАЧКУ!

by Stefan Milanovic

Поводом константних експлозија у чачанској фабрици наменске индустрије „Слобода“, јавности се обратио пуковник Војске Србије у пензији и један од оснивача покрета Ослобођење, проф. др Јанко Тодоров.

Он је рекао да је очигледно дошло до велике материјалне штете, да су угрожени животи и имовина грађана, као и да је изазван страх код становника Чачка и околине, као и да због тога покрет Ослобођење инсистира на утврђивању одговорности за експлозије.

„За сада знамо да је дошло до екплозије у магацину робе која је спремна за продају или извоз, те постоји могућност да се ради о неадекватном складиштењу или о истеку рока употребе“, истиче Тодоров.

Он је објаснио да све фабрике имају процедуре о складиштењу такве робе, те да се зато мора испитати да ли су оне поштоване.

„У овој фабрици данас ради тек 40% од некадашњег броја запослених. Према информацијама са терена радници су исцрпљени и раде у три смене“, каже оснивач покрета Ослобођење.

Тодоров додаје да „штагод био узрок експлозија: диверзија, људски фактор или нестручност руководећег кадра“, мора се јасно утврдити ко је одговоран и шта ће бити учињено тим поводом.

„Позивамо Владу Републике Србије, Министарство одбране, али и Надзорни одбор фабрике на челу са пуковником Предрагом Краљевићем, шефом кабинета начелника Генералштаба, да се огласи и узнемиреној јавности, а пре свега грађанима Чачка, објасни шта се тачно десило и шта ће се предузети да се то више никада не понови. Захтевамо потпуну и транспарентну истрагу“, закључује Тодоров.