Почетна Друштво Ђорђевић у Москви представио план за рушење Вучића: Дачић зна детаље

Ђорђевић у Москви представио план за рушење Вучића: Дачић зна детаље

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић представио је данас план за решење политичке кризе у земљи. Он је истакао да је Србија „паралисана унутрашњом кризом“, наводећи примере веза политике и организованог криминала, нефункционалних институција, затворених медија, губитка поверења грађана у политику, али и, како је рекао, кршења Устава у погледу Косова и Метохије.

„Наше решење за кризу подразумева моменталну оставку Александра Вучића, као најодговорнијег за катастрофално стање у земљи и човека очигледних веза са криминалцима, укључујући и оно што се дешавало у Беливуковој кући у Ритопеку. Место вршиоца дужности председника преузео би по Уставу председник скупштине Ивица Дачић“, објашњава Ђорђевић.

Он додаје да би најпре требало организовати прелазну владу са задатком да „створи услове за слободне изборе ослобађањем институција, медије и људи од страха, али и изабрати „специјалног тужиоца, по угледу на Македонију“.

„Вучић плаши грађане македонским сценаријом, зато што он добро зна шта би то значило – губитак моћи за његову клику и истраге њихових злодела“, каже лидер Ослобођења за „Нова.рс“.

Ђорђевић се тренутно налази у посети Русији, где је са овим планом упознао саговорнике из политичких и друштвених институција које се баве темом Балкана.

„Овај план је добио подршку наших руских пријатеља. И они су свесни погубног утицаја који Вучићева владавина има по српско друштво, али и да се ради о плану који је у потпуности у складу са законима и Уставом Србије.“

Председник покрета Ослобођење додаје да „руски партнери имају поверења у Ивицу Дачића, као некога ко би могао да руководи прелазним периодом и да је он с овим планом већ упознат“.

„Уз све његове мане као особе, Дачић је сарађивао и са напредњацима и са опозицијом, а има поверење и истока и запада“, објашњава Ђорђевић.

Он додаје да је свестан да „Вучић неће отићи сам од себе“, те да би његова оставка морала да се „изнуди сталним притиском“ и „упознавањем грађана са аферама режима“.

„Верујемо да се опозиција мора окупити око овог плана. Дијалог о изборним условима је пропао, нису добили ништа од уступака. Изласком на изборе, само ће продужити агонију – и себи и Србији“, сматра Ђорђевић.

Он је додао и да се покрет Ослобођење не бори за изборне услове, већ за смену режима.

„Неће бити слободних избора док је Вучић на власти, он их никада неће допустити. Прелазна влада и вршилац дужности председника би то могли да изведу“, закључује Млађан Ђорђевић.

Извор: нова.рс