Почетна Некатегоризовано „Ubili su mi oca pogrešnim lečenjem“- teške optužbe na račun novog direktora UKC „Kragujevac“

„Ubili su mi oca pogrešnim lečenjem“- teške optužbe na račun novog direktora UKC „Kragujevac“

by pera

-Uništili su ga i  moj otac Momčilo Pavlović je sada mrtav zbog njih, zbog izgubljenog vremena i pogrešnog lečenja u Kragujevcu. To mi je rekla i sama profesorka Violeta Vučinić iz Beograda. Umirao je u najgorim mogućim mukama. Ja želim da oni krivično odgovaraju za nesavesno lečenje mog tate- ovim rečima počinje svoju ispovest Mirjana Pavlović, iz

preminuli Momčilo

Aranđelovca očajna na ponašanje dr Slobodana Milisavljevića, novopostavljenog direktora UKC „Kragujevac“ i Klinike za grudnu hirurgiju UKC „Kragujevcu“.

Krivična prijava podneta je nadležnom Tužilaštvu, MUP, ali i prijava inspkeciji Ministarstvu zdravlja Vlade Republike Srbije. U njima se kao glavni osumnjičeni zbog krivičnog dela teška dela protiv zdravlja ljudi,  nesavesno pružanje lekarske pomoći  i neukazivanja lekarske pomoći, kao i povrede zakona o pravima pacijenata sumnjiče dr Stanko Mrvić, dr Miloš Arsenijević, prof. dr Slobodan Milisavljević, nedavno postavljeni vd direktor UKCK i odlikovani doktor od strane predsednika Republike Aleksandar Vučića i dr Dragan Stojković-Piksi.

-Moj otac pacijent Momčilo Pavlović, imao je 62 godine. Prvi put se javlja lekaru 30. novembra 2020. zbog probadajućeg bola sa desne strane grudnog koša. Tada je urađen RTG snimak pluća na kome se videla naglašena bronhovaskularna šara desno,  koji je u tom trenutku odgovara akutnom bronhitisu. Sledeće javljanje zbog iste tegobe je bilo dva meseca kasnije u službi hitne medicinske pomoći (SHMP), gde mu je postavljenja dijagnoza bola sa desne strane grudnog koša. Pošto tegoba ne prestaje ni nakon terapije, ponovo se javljamo 18. januara ove godine u SHMP. Opet se postavlja dijagnoza bola u leđima i ordinira se jača  terapija (trodon i dexason). Istog dana urađen je i CT pregled grudnog koša, abdomena i karlice, gde se uočava tumorska promena- priča nam kćerka Mirjana Pavlović.

Tada, prema njenim rečima- kreće pakao. Odlazi  na kontrolu kod specijaliste grudne hirurgije u Univerzitetski klinički centar „Kragujevac“, kada se lekar Stanko Mrvić izjašnjava „da dijagnostičke procedure nisu dostupne“.

-Nekoliko dana kasnije tata se javlja kod specijaliste grudne hirurgije radi mišljenja o bronhoskopiji jer smo morali da ga lečimo i po privatnim klinikama. Mišljenje lekara je da je zbog položaja promene verovatnoća da se postavi dijagnoza pomoću bronhoskopije jako mala, zbog toga je napisao da je indikovano da se uradi tru cut iglena biopsija pod kontrolom skenera-priča nam kćerka preminulog čoveka.

Krajem januara „ona odlazi za Kragujevac na konsultacije o bronhoskopiji“

direktor UKCK dr Slobodan Milisavljević

-Moj otac ulazi u hirušku ambulantu gde mu bez njegovog odobrenja i bez uputa samo kažu “podigni majicu” i rade iglenu biopsiju, dok oni međusobno pričaju o igli sa kojom se to radi, gde sestra kaže da više nemaju tu iglu nego sasvim neku drugu, dr Stanko Mrvić u vidno pijanom stanju radi biopsiju na slepo, ni putem skenera ni rendgena a pritom su u ambulanti- svedoči Milena.
Njen otac  posle “ intervencije u ambulanti u vidno je lošem stanju i kreće da se guši“.

– Sestra izlazi odmah i kaže da postoji mogućnost da oni uopšte i nisu stigli do tumora i upozorava lekare rečima „al da znate ovo ništa ne valja“. Mi se vraćamo za Arandjelovac ne znajući šta su mu uradili. U Aranđelovcu njemu je gore i gore  i mi ga vodimo na snimanje pluća gde dr Dragana Jakovljević, radiolog „ustanovljava pneumatoraks i kaže da je njemu probijena plućna maramica i da su mu popucale sve alveole i da ga vodimo kod tih istih sto su mu to i uradili“- priča kćerka i naglašava „da to znači da pacijent nakon dijagnostičke iglene biopsije nije adekvatno opserviran-da se nije na vreme prepoznala komplikacija„.

Kreće istraga…

U nalazu lekara iz Aranđelovca pacijentu se stanje pogoršava, žali se na gušenje više dana unazad i probadajući bol sa desne strane grudnog koša i upućuje se ponovo u Univerzitetski klinički centar Kragujevac na Kliniku za grudnu hirurgiju.
-U Kragujevcu ga snimaju i kažu mi da on mora da ostane tu dva do tri dana da se drenira i tako kreće cela agonija narednih dva i po meseca ležanja u UKC „Kragujevac“, Otac gde on kreće da otiče, odnosno puni se vazduhom – priča Mirjana u svojoj ispovesti.
 Lekari joj, prema njenim rečima „pričaju da je to normalno i da tako to mora“.

– Ja sam u kontaktu bila svaki dan sa doktorima iz Beograda gde smo ga vodili privatno pre Kragujevca. Jedan od njih rekao nam je od početka da je to rak i da je sramotno i skandalozno šta mom ocu rade u Kragujevcu i da njega sistem ne leči, da on ima tumor koji mu urasta u kičmu, da to mnogo dugo traje lečenje i da se to rešava za četiri- pet dana“- kaže Mirjana. Nju otac „vidno uznemiren i potpuno nemoćan zove 14. februara da ga kčerka izvuče iz bolnice u Kragujevcu i da on ne želi da umre, da njega oni ne leče i da hoće da ga se reše“.
-Isti dan oko devet uveče odlazim  u Kragujevac. U dežurstvu opet dr Stanko Mrvić mrtav pijan pušta nas u hirušku ambulantu. Kažem da dren ne radi kako treba čim se on toliko naduvao. Dr Mrvić kaže da dren radi kako treba i da će njega slikati sutra i poslati fotografiju gde će biti pet puta gori i smeje se. Pita da li bih  želela da vidim svog oca. Od sreće nisam mogla ni da odgovorim misleći da će me uvesti da vidim oca. Nakon toliko vremena on meni kaže „nećeš ga videti i ko zna kad ćeš ga videti i to sve pred mojim dečkom N. S. iz Aranđelovca“-priča Milena.Za to vreme u sali se i bukvalno pacijentu se bore za  život i stavljaju mu dren i sa druge (leve) strane, IZ UKC „Kragujevac“ nema odgovora… Niko od pomenutih doktora nije hteo da komentariše slučaj pacijenta iz Aranđelovca. Ucentar je uputio prijavu Ministarstvu zdravlja porodice Pavlović na dostupne mejlove UKC „Krgujevac. 

-Nakon toga doktor Mrvić meni saopštava sutradan da nije mogao da ga pošalje za Beograd da bi on u sanitetu umro- kaže kćerka preminulog pacijenta.

-Dolazim do dr Slobodana Milisavljevića koji je inače zadužen za mog oca i pitam kakav je rezultat prve biopsije. On meni kaže nismo „potrefili“ tumor i da mora da se radi VATS metoda sutra. Pitam „doktore da li to uopšte može biti benigno“. Kaže „ma kakvi crni benigno o čemu ti pričas do viđenja“ i pokaže na vrata, gde mene moj dečko bukvalno iznosi slomljenu  iz ambulante.

Ona kaže „da ne može da greši dušu i da joj je Milisavljević direktno nije tražio novac za lečenje, ali da su joj mnogi rekli  „da mora da da novac, jer se on ne krsti, da bukvalno uzima na hodniku“.

-Posle mesec dana lečenja mog oca dr Milisavljević mi je rekao „Ovo je super“-svedoči kćerka.Pacijent je na kraju preminuo. – Nisu mi dali uopšte rezultate prve biopsije, a da su nas zavlačili sa rezultatom druge i dali mi je posle mesec dana. Bukvalno su ga zarazili koronom kad je trebalo da izađe i da ga nisu previli dok je ležao na odeljenju C4. To imam i u papirima- kaže Milena. Rekli su mi „Milisavljeviću ne možeš ništa on je Vučićev čovek“

-Načelnik jednog odeljenja rekao mi je da je Milisavljević Vučićev čovek, da mu ne mogu ništa, da mu žena radi u sudu a njena rođena sestra je sudija valjda. Javno je pričao na hodniku, da mu je više muka od njega i ostalih tu. Neću da otkrijem njegovo ime ali imam svedoke- kaže Milena Pavlović, koju su diskrentno upućivali da oca leči na privatnu kliniku gde je Milisavljević angažovan“

u nastavku: Kompletna priča Milene Pavlović sa svim papirima i dokumentacijom.ucentar.rs foto: privatna arhiva/prinskrin/Jutjub