Почетна Актуелно Нова година — мањинска година

Нова година — мањинска година

by pera

Можда би било политички мудро, коректно и друштвено одговорно, дати шансу „Европи сад“, а онда измјерити прве резултате на изборима у Подгорици.

Након компликоване, понекед напорне и чешће врло оригиналне политичке године, прве након смјене аутократске власти, намеће се логично питање: Шта нас очекује у новој политичкој години?

Аналогија за политичку прогнозу би се могла пронаћи у климатологији. Што је прогноза дугорочнија, посебно у времену интезивних климатских промјена, то је несигурнија.

Буран завршетак ’21. године најављен је, од стране опозиције, покретањем иницијативе у Скупштини Црне Горе о повјерењу Влади. Потреба за доказивањем и преузимањем политичке иницијативе је добила предност у односу на политички мудру и промишљенију стратегију „рушења“ власти и јачања повјерења  бирачког тијела.

Ништа необично нити другачије него што смо гледали и гледамо свих ових година. Нестрпљивост и незрелост је генерално карактериста свих политички незрелих друштава као што је и оно у Црној Гори. А колико је неко друштво политички зрело зависи од опозиције онолико колико и од позиције.

Иако су знали да могуће неизгласавање зауставља ново гласавање о неповјерењу Влади за следећа три мјесеца, опозиција је, ипак, покренула иницијативу. Вјеровали су да је доза незадовољства код одређеног броја посланика позиције толико велика да ће им бити лако да реализују, њима јако добро познату, методологију политичке корупције.

Опет, поставља се питање: да ли су повукли иницијативу када су схватили да она нема реалне изгледе за успјех? Рекло би се да јесу. Да ли су на тај начин профитирали политички? Наравно да нијесу. Напротив, мање би било политички погубно да су остали доследни иницијативи, без обзира што су им шансе за успјех, коначно, биле минималне. На сабљама се од давнина гравирало: „Не вади ме без повода, не враћај ме без части.“

О чему се онда ради? Да ли је опозиција нешто схватила или им је речено да постоји друга иницијатива, која је планирана у најскорије вријеме, готово да је свеједно. Понуђена „шаргарепа“ опозицији, још у јануару, је био неодољив мамац. „Шаргарепа“ у јануару. ДПС је одавно везан за јануар.

Као потврда „разумног“ повлачења иницијативе дошао је Меморандум  увод у мањинску Владу. За опозицију, „шаргарепа“ виси на „штапу“. Новогодишње славље може да почне!

Не схвата опозиција да се игра партија брзопотезног шаха. Потези се све брже вуку. Позиције фигура се мијењају. Управо завршено скупштинско засиједање је значајно утицало на распоред фигура на политичкој табли.

Занимљива је и изјава предсједника Демократске народне партије који на свом Твитер налогу шаље поруку: „Подржавам Меморандум и вјерујем да представља добру основу за формирање нове Владе од актуелне парламентарне већине и странака мањинских народа.“

Да ли је то најава нове коалиције састављене од странака потписника Меморандума и ДФ-а? Шта се дeси са опозицијом и њиховом „шаргарепом“? Ипак, добрим познаваоцима политичке сцене у Црној Гори све је јасно. Сваки „штап“ који држи најмања коалиција у парламентарној већини је танак да тањи не може бити. Више личи на прут. Савија се и окреће на најмањи покрет.

Усвајањем закона којима са укида допринос за здравствено осигурање и уводи неопорезиви дио зараде, чиме се уз усвајање буџета стичу законски услови за реализацију програма (пројекта) „Европа сад“, убрзаће се, неминовно, повлачење потеза. Другим ријечима, активности на изгласавању неповјерења Влади се интезивирају.

Напросто, потписници Меморандума, и они који имају намјеру да подрже њихове циљеве (без обзира на разлоге), не смију дозволити да народ осјети благодети, тј. резултате овог програма. Међутим, уколико би се владин пројекат показао као успјешан, то би у великој мјери ојачало пољуљану позицију Владе и повјерење у њен рад. Самим тим, изгласавање неповјерења актуелној Влади би био велики проблем за иницијаторе неке будуће мањинске владе, посебно за оне из дијела парламентарне већине.

С обзиром да се први позитивни ефекти владиног програма очекују, већ, 1. фебруара, и то приликом обрачуна зарада за јануар, за очекивати је да ће се одмах по Новој години, са наведеним активности које ће ићи ка изгласавању неповјерења Влади, ићи врло интезивно. На бази тога, логично је очекивати да се планирају завршити до краја јануара.

А има још један разлог због којег је за очекивати да ће се ове активности убрзати. Ради се о најављеној посјети изасланика САД-а. Опет, баш у јануару.

Готово је сигурно да долази са санкцијама, но тај дио завређује ново обраћање, па ћемо томе дати више простора „следеће године“. Свима је врло добро познат став „изасланика“ када је подршка Влади у питању. То је више пута приликом последње посјете истакао. Иницијатори за формирање нове владе, покушаће да га доведу пред свршен чин. Представиће му постигнуте договоре и покренуте иницијативе као процес без могућности повратка.

Санкције, које ће изасланик САД-а, без дилеме, донијети са собом, иницијатори формирања мањинске Владе ће, вјероватно, покушати да искористите за притисак на ДФ. Притисак под којим ће ДФ подржати мањинску Владу. Наравно, уз паролу „За Црну Гору свих нас – вазда! За издају народне воље  никад!“.

Уз санкције ће, највјероватније, доћи и до промјене у опозицији. Доћи ће неки мање „гладни“, који ће мање гледати „шаргарепу“ а више какав је „штап“.

Добро би било да се — сви они  сјете „свих нас“ и „народне воље“, па да онда мало размисле шта им је за радити. Парламентарни избори су најмање вјероватни, али кад дођу опет ћемо вам требати као много пута до сад — сјетите се нас, док није касно.

Преслагања политичке сцене нема док се два највећа политичка блока у Црној Гори не пресложе. Нама Србима треба јак, прочишћен, политички блок који ће да спроводи дефинисане српске интересе тако да Црна Гора буде „и српска и држава осталих народа који у њој живе“. Зато нам треба јак српски блок у парламенту. С друге стране, неминовно је да ће се други блок, који предводи Демократска партија социјалиста, а да би опстао у игри, такође, ослободити баластних терета.

Можда би било политички мудро, коректно и друштвено одговорно, дати шансу „Европи сад“, а онда измјерити прве резултате на изборима у Подгорици. Ако они покажу да је вријеме за преслагање, јесен је лијепо, можда најљепше годишње доба!

in4s.net