Ovo je najefikasniji lek za lečenje prehlade i ublažavanje simptoma gripa

Proleće je vreme kada smo svi podložni različitim infekcijama, a i zbog promena vremena mnogo su češće prehlade. Prošla zima koja je bila značajno toplija, ali i ovaj poslednji sneg značajno su doprineli širenju raznih infekcija pa se sada čini da su skoro svi prehlađeni ili da im je samo zapušen nos. To su uglavnom ona stanja kada nismo dovoljno bolesni da nas temperatura toliko „obori“ da bi ostali kod kuće u krevetu, ali ipak nismo dovoljno zdravi da možemo normalno da funkcionišemo.

I dok jedni jure kod lekara u nadi da će dobiti antibiotike kako bi izlečili običnu prehladu, većina poseže za lekovima druge vrste zbog toga što su svesni da u ovim situacijama antibiotici ne pomažu i zbog toga ne žele da razviju rezistentnost na iste. Među lekovima koji se najčešće kupuju za lečenje prehlade je defrinol forte. 

Šta je defrinol forte i čemu je namenjen?

Defrinol forte je lek koji se koristi za lečenje simptoma prehlade i gripa:

  • Za zapušen nos i sinuse;
  • Glavobolju;
  • Temperaturu;
  • Za bolove u mišićima;
  • Zapaljenja;

Defrinol forte u sebi sadrži pseudoefedrin – hidrohlorid i ibuprofen. Pseudoefedrin – hidrohlorid je dekongestiv koji se koristi za zapušenost nosa i sinusa, a ibuprofen služi za smanjenje temperature i ublažavanje bolova u mišićima. U kombinaciji ova dva leka u defrinolu forte pomoćiće pacijentu da brže izleči prehladu i otkloni sve njene neprijatne simptome. 

Kako se pije ovaj lek?

U uputstvu za upotrebu piše da se defrinol forte pije jedna do tri tablete dnevno u razmacima od najmanje osam sati. Nikako ne bi trebalo uzimati veće doze ovog leka u roku od 24 sata. Ne bi ga trebalo mešati ni sa ostalim lekovima za snižavanje temperature. Ovaj lek mogu piti odrasli i deca starija od 12 godina. 

Preporučuje se da se sa upotrebom defrinola forte počne čim se pojave prvi simptomi prehlade, dakle čim osetite da Vam je zapušen nos. Ukoliko nakon sedam dana uzimanja terapije nema poboljšanja zdravstvenog stanja, preporučuju se poseta lekaru.

Da li ovaj lek uspavljuje?

Mnogi lekovi za brzo ublažavanje simptoma prehlade i gripa uspavljuju i dok se primenjuju zabranjeno je upravljanje motornim vozilima. To je najčešći razlog zbog kojih ih pacijenti izbegavaju. Defrinol forte uglavnom ne izaziva pospanost kod pacijenata i to je njegova najveća prednost – mogu ga koristiti i osobe koje zbog prehlade ne žele da odustanu od svakodnevnih obaveza.

Iskustva korisnika

Na onlajn diskusijama ima mnogo pozitivnih iskustava u vezi sa defrinolom forte. Korisnici uglavnom navode da im je ovaj lek pomogao da za par dana umire simptome prehlade i gripa. Mnogi tvrde da im je zapušenost nosa prošla nakon sam jednog dana primene leka.

Osim što su zadovoljni efikasnošću leka, mnogi kao pozitivnu stranu ističu i njegovu cenu koja je znatno niža od nekih sličnih medikamenata. Međutim, neki korisnici tvrde da im posle dužeg vremena česte upotrebe defrinol više ne pomaže da se izbore sa temperaturom i zapušenim nosem, te veruju da su razvili rezistentnost na lek.