Evropa ili Amerika – izaberite program razmene učenika koji vam odgovara

Svaki odlazak u inostranstvo, bez obzira na to da li se radi o školovanju, poslu ili čistom turizmu, predstavlja jedno novo iskustvo i priliku da se prošire vidici, stekne novo znanje, i spoznaju mogućnosti kojih možda do tada nismo bili svesni.

Kada kažemo nova znanja i avantura, to može biti jasna asocijacija na pripadnike mlađih generacija pred kojima je tek razvojni put i koji tek treba da dođu do brojnih znanja. Zato je savet da iskoriste taj trenurtak mladosti i poleta, da iskoriste sve šanse koje im se pružaju da se obrazuju i ostvare uspeh u karijeri za koju su se odlučili.

Programi razmene učenika kao odlična prilika za početak karijere

Karijera se ne započinje onda kada se dobije prvo zaposlenje, već u periodu školovanja kada se izabere pravac u kom će se obrazovanje kretati, odnosno pravac do izabranog zanimanja. Prvi korak u tome je srednja škola, a ono što će pružiti deci još bolji način obrazovanja jeste i razmena učenika. Ovaj tip iskustva deci omogućava višestruke benefite – od momenta osamostaljivanja, koje je roditeljima možda neugodno i donele bolno, do toga da se akademski obogate.

Dakle, to im pruža i da se upoznaju sa različitim kulturama, prvenstveno zemlje u koju su otišli na razmenu, a zatim i kulturama koju sa sobom nose i ostali učenici iz svih krajeva. Zatim, tu je i obilje veština koje se tim prilikama stiču, a to je razvijanje pre svega socijalnih veština i saradnja sa vršnjacima iz drugih kultura, kao i svim nastavnim kadrom, što dovodi do toga da se razvije tolerancija. Pojedine situacije dovode do toga i da učenici razviju samostalnost, samouverenost, odgovornost. I naravno, tu je sticanje znanja i što je jako korisno, usavršavanje stranog jezika.

Koje su zemlje najpopularnije kada je u pitanju razmena učenika iz naše zemlje

Obično su za programe kao što je razmena učenika, ali i studiranje, najpoularnije destinacije države Evrope i Amerike. Roditelji, naravno, nešto lakše podnesu kraće razdaljine, što je i logično, a doprinosi i to što su nam sistemi i kulture drugih evropskih naroda ipak bliži nego nekih sa drugih kontinenata. Ono što se od evropskih destinacija za školovanje izdvaja svakako jeste Nemačka, zatim Austrija, Španija, Francuska, ali i neke nama možda bliskije kao što su Mađarska, Češka i slično.

Što se Amerike tilče, tamo se program razmene donekle razlikuje po tome što su učenici smešteni u nekoj od porodica koje volontiraju u programima razmene, te su im oni domaćini, dok u Evropi to mogu biti i učenički domovi, koji su obezbeđeni na visokom nivou. 

Ukoliko ste za kompletno školovanje u inostranstvu, tu su internatske škole

Internatske škole su za one koji bi da imaju nešto duže iskustvo u školovanju van svoje države. Razmena učenika se obično sprovodi na polugodište ili celu školsku godinu. Kod internatskih škola, to je kompletni obrazovni ciklus, u kojem se može konkurisati i za stipendiju ukoliko se ispune određeni uslovi. Internati su mesta koja se mogu pohvaliti visokim stepenom bezbednosti i pogodnosti koje u i roditeljima i učenicima veoma važni, i mogu im olakšati takvu prekretnicu u životu.