Oprema bez koje je uređenje eskterijera prosto nezamislivo

U spoljašnjem ambijentu često se uživa, ispija omiljena kafa i nižu zanimljivi razgovori, dok je tokom prolećnih, letnjih i prvim delom jesenjih dana okruženje ispunjeno svežinom i sunčevim zracima. Svaka oaza mira na otvorenom prostoru zahteva adekvatno održavanje, negovanje biljaka i sadnica, kao i pažnju, vreme i angažovanje.

Kako bi dvorište, bašta i drugi eksterijer bio prvoklasno uređen i pripremljen u prolećne dane za predstojeću sezonu uživanja u prirodi, važno je obezbediti adekvatnu opremu. Konkretno, potrebne su kvalitetne makaze za orezivanje voća, strune i kanapi, trimeri i kosačice, kao i brojni preparati za negovanje biljnih kultura od prvog dana sadnje. 

Makaze za orezivanje voća – verni saveznik u uređenju bašte

Da bi voćne, plodonosne biljke koje su neizostavan deo porodičnih bašta i domaćinstava imale kvalitet i trajnost u skladu sa sezonama, važno je njihovo blagovremeno orezivanje. U te svrhe koriste se makaze za orezivanje voća, na osnovu kojih se detaljno otklanjaju očvrsnule grane koje vrše pritisak na zdrav deo biljke i mogu biti sa ravnim i zakrivljenim sečivima, teleskopskim šipkama, automatskim podmazivanjem i čišćenjem. 

Takođe, njihovim korišćenjem se skidaju uvenuli delovi i tretirala raznovrsna nepristupačna mesta zeljastih i visokih, drvenastih i stubastih vrsta. Makaze za orezivanje voća mogu imati dvostruke noževe i sečiva, biti namenjene presecanju biljaka čija debljina prelazi 3 centimetra i visina nekoliko metara. 

Tretiranje zemljišta raznovrsnim alatima u cilju postizanja stabilnosti korena

Svaka biljna kultura potiče iz samog tla zemlje, u koje je smešten koren koji vremenom treba da bude veoma čvrst, otporan i izdržljiv u pogledu svih uticaja iz okruženja. Kako bi dvorište i bašta bili prostor ispunjen zdravim izgledom biljaka koje rastu i nadmašuju očekivane dimenzije, potrebno je aktivno tretirati zemljište raznovrsnom opremom i materijalima. 

Konkretno, metalne grabulje raznovrsne teksture koriste se otklanjanje stranih čestica i suvih delova trave, kao i provetravanje, pročišćavanje i pripremu za nanošenje slojeva zemlje ili dekorativnog malča. Makaze za orezivanje voća važan su element presecanja stabljika već na samoj površini zemljišta, otklanjanja viška trave i dotrajalih grana. Folija od agrotekstila štiti okruženje biljaka na samom tlu, a dekorativni malč se posipa u cilju ukrašavanja i sigurnosti da kulturu neće ugroziti bilo kakve atmosferske promene.

Drugi elementi koji dvorište i baštu čine skladno uređenim

Prostranstva prirodnog okruženja – dvorišta, bašte i drugih spoljašnjih ambijenata, zahtevaju redovnu negu i pažnju bez odlaganja. S tim u vezi, pored toga što su makaze za orezivanje voća imperativ pravilnog razvoja plodonosnih kultura, raznolike grabulje održavanja zemljišta, postoji još niz važnih elemenata uređenja prostranstava domaćinstva. 

Naime, ako su u pitanju voćarske i povrtarske biljke, vezice za stabla su osnov pravilnog rasta, dok su zaštitne mreže takođe važne za sprečavanje uticaja kao što su padavine, elementarne nepogode i temperaturne oscilacije. Postavljanje kišomera za praćenje nivoa padavina, zatim ploča i sredstava za kontrolu prodiranja insekata, kao i termometra, olakšaće održavanje dvorišta i bašte u skladu sa najvišim standardima. 

Raznovrsna oprema neprekidno se unapređuje kako bi održavanje bašte učinila jednostavnijim, efikasnijim i isplativijim u današnjem vremenu. Makaze za orezivanje voća su važna osnova pripreme bašte za rast, razvoj plodova, dok postoji i čitav spektar neophodnih elemenata – opreme, materijala i sredstava za svakodnevnu brigu o biljnim kulturama.